Čak 30 Šišanaca glumit će u predstavi o zmaju

Predstavnici organizatora šišanske fešte (P. GREGOROVIĆ)
Predstavnici organizatora šišanske fešte (P. GREGOROVIĆ)

Bogat i besplatan program su pripremili Šišanci za petak i subotu kako bi obilježili mučenike sv. Feliksa i Fortunata, kako im se zove župna crkva. Predstavnici organizatora šišanske fešte predstavili su program na konferenciji za novinare u utorak. Najveća novina ovogodišnje manifestacije je premijera predstave "Šišanske legende" u kojoj će sudjelovati do 30 glumaca, a među njima i devet malih Šišanaca, polaznika folklorne i dječje dramske sekcije Zajednice Talijana Šišana. Jednosatna predstava počinje u petak u 19.30 sati na placi.

Genni storici di Sissano

Petra Blašković, režiserka i autorica teksta predstave, rekla je kako su ideju za predstavu pronašli u knjizi "Genni storici di Sissano" autora Valeriana Montia, koju je prije dvije godine preveo Antonio Giudici. Pojasnila je kako su u toj knjizi prenijete legende iz Šišana te da im je plan dogodine uprizoriti neku drugu legendu.

Natali Palko Zirdum, direktorica TZ-a Ližnjana, pojasnila je kako će u predstavi prikazati legendu o šišanskom zmaju kojem su mještani svakog mjeseca nudili za obrok po jednu dražesnu djevojku. Blašković veli da su u predstavi angažirani brojni Šišanci te da će pričati na nekoliko jezika.

- "Zmaj" će se izražavati na hrvatskom književnom jeziku, a ostali glumci na istarskom dijalektu, hrvatskom i talijanskom, najavile su Blašković i Barbara Markulinčić. No, ta predstava je samo dio bogatog programa koji je najavljen.

Osmi Sajam sv. Feliksa i Fortunata te 8. Smotra ekstradjevičanskog maslinovog ulja općine Ližnjan počinje svečanim otvaranjem u petak, 17., u 16 sati kada će nastupiti zborovi. Smotra ulja bit će u Zajednici Talijana od 16 do 21 sat. U 18 sati je predavanje za maslinare i sve zainteresirane o postupku dobivanja oznake izvornosti istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Predavat će Blanka Sinčić-Puljić. Priprema šuga od divljači i palente najavljena je za 18.30 sati, a u 20 sati uprizorenje života u srednjovjekovno doba u Šišanu. U petak je koncert dua D&D koji počinje u 21 sat.

U subotu, 18., sajam i smotra ulja u Zajednici Talijana trajat će od 12 do 21 sat. Ispred njihove zgrade, na igralištu, igrači I.P.S. 45. paralela iz Cetinići demonstrirat će starinsku igru pljočkanje. Za 17 sati je najavljena biciklijada. Bit će kraća ruta od 25 i duža od 13 kilometara.

Izrada šišanskih busoladina

U 19 sati počinje bogat program: degustacija plodova mora, defile u nošnjama, prezentacija pečenja kruha po starinski, izrada tradicionalnih "šišanskih busoladina", radionica čokolade za djecu. Večer završava koncertom klapa Rišpet i Motovun od 21 sat. Organizatori manifestacije su Zajednica Talijana, Mjesni odbor i Lovačka udruga Bena iz Šišana, Udruga poljoprivrednika Agro-Mladica i Turistička zajednica Ližnjana. Pokrovitelji su Općina Ližnjan, Istarska županija i otvoreno učilište Diopter iz Pule. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter