Čak 30 izlagača na prvom višnjanskom Festivalu pjenušaca

(G. PRODAN)
(G. PRODAN)

Prvi Međunarodni festival pjenušaca održava se danas i sutra u Palači Sincich u srcu višnjanske starogradske jezgre, a danas je u 13 sati pred mnogobrojnom publikom upriličeno svečano otvaranje. Otvaranjem pjenušca Misal iz podruma obitelji Peršurić načelnik Angelo Mattich je festival i simbolično proglasio otvorenim.

- Osnovna je motivacija prednost koju imamo a to je veliko ime našeg kraja, prijatelj i znanstvenik dr. Đordano Peršurić i njegovih ruku djelo koji je prije skoro 30 godina u selu Pršurići proizveo prvi pjenušac od naše istarske malvazije. Tome u čast i u znak zahvalnosti priredili smo festival, jer smatramo da trebamo njegovati upravo te mjehuriće koje je on svojim marljivim znanstvenim radom prvi stavio u bocu na našem teritoriju. U međuvremenu i drugi su istarski vinari počeli proizvoditi pjenušac a većina njih je danas s nama, rekao je u uvodnom govoru načelnik Mattich i napomenuo da na festivalu izlaže 30 proizvođača koji nude oko 60 pjenušaca.

I svi se mogu degustirati još i u subotu od 13 sati. Navečer u 19 sati zakazan je najsvečaniji trenutak – proglašenje najboljeg pjenušca festivala koji će biti ovjenčan nagradom Općine Višnjan "Dr. sc. Đordano Peršurić". To je posebna čast za obitelj Peršurić, posebno za kćeri Katarinu Peršurić Bernobić i Anu Peršurić Palčić koja danas nakon smrti oca zajedno vode obiteljski posao.

- Svakom gostu koji dođe u naš podrum pričamo da smo najveći hrvatski proizvođači pjenušavih vina iz jako male općine, što smo u pravilu koristili kao obiteljsku promociju. Ove nas je godine načelnik Mattich kontaktirao s idejom ove manifestacije, što smo odmah podržali, jer sami to ne bismo mogli organizirati. Jako nam je drago da je festival u spomen na oca koji je uvijek rado isticao da je iz Višnjana, iako je dugo živio u Poreču, rekla je Katarina Peršurić Bernobić, čija obitelj godišnje, ovisno o berbi, proizvodi 40 do 50 tisuća buteljki. Dodala je da je veseli što su zadnje tri godine i drugi istarski vinari krenuli s proizvodnjom pjenušaca, koja je inače dosta komplicirana. K tome, od berbe do plasmana potrebne su tri godine.

Ova jedinstvena fešta od mjehurića, čiju organizaciju službeno potpisuju Općina i Višnjanska razvojna agencija koje žele da postane tradicionalna, posjetiteljima nudi mogućnost degustacije svih izloženih visokokvalitetnih pjenušavih vina, ali i priliku za njihovu kupnju direktno od proizvođača. Na prvom katu Palače Sincich smješten je prostor za degustaciju, a u podrumu je Galerija okusa gdje se mogu kušati razne autohtone gastronomske delicije. Zatvaranje festivala, planirano nakon proglašenja najboljeg pjenušca, obilježit će prigodan program Umjetničke akademije iz Osijeka pod režijom prof. Roberta Raponje, čiji su glumci priredili program i na jučerašnjem svečanom otvaranju.

Za večeras je najavljeno otvaranje vrata Zvjezdarnice Višnjan, koja će biti otvorena za posjete i u subotu popodne. Tko se odluči danas put Višnjana, može sudjelovati na radionici "FR/HR - Šampanjac/Pjenušac" i pogledati hrvatsku premijeru dokumentarnog filma "Igor Mandić - nježno srce i sloboda lajanja", u produkciji Umjetničke akademija Osijek i Oksimoron. Gost će biti Igor Mandić.

U borbi za "broj jedan" čak 55 pjenušaca

Ocjenjivačka komisija danas, u subotu, kušat će 55 uzoraka, među kojima će se izabrati najbolji pjenušac koji će osvojiti medalju s likom dr. Peršurića. U komisiji su predsjednik, prof. Borislav Miličević s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, zatim sommelijeri Emil Perdec i Tomislav Sokač, suorganizatorica zagrebačkog Festivala pjenušaca Marija Vukelić i slovenska stručnjakinja Majda Brdnik. Njihov će zadatak biti ocijeniti boju, bistroću, perlanje, miris, okus i ukupni dojam. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter