Cak 176 filmova u 15 dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Radimo festival i radimo ga dobro, a sve što želim reci jest da smo za 58. festival igranog filma u Pulu - spremni. Festival se otvara u petak u Kaštelu medunarodnim programom Europolis Meridijani, a gledatelje ce u atriju Povijesnog muzeja Istre docekati nove stolice koje je kupila Turisticka zajednica Pule, o kojima ce skrbiti Javna ustanova Pula Film Festival", kazala je ravnateljica Zdenka Viškovic Vukic na konferenciji za novinare u festivalskom centru u Circolu.

Umjetnicki ravnatelj festivala Zlatko Vidackovic kazao je da ce po broju filmova ovogodišnji festival biti najveci u 20 godina neovisne Hrvatske, i to u svim filmskim programima. Producentica festivala Tanja Milicic to je potvrdila kazavši da ce tijekom 15 festivalskih dana biti prikazano 176 filmova. Umjetnicki ravnatelj je napomenuo da je medunarodni program uglavnom fokusiran na žene i žensku tematiku.

Vidackovic je predstavio i programsku knjižicu festivala koja sadrži podatke o svim programima i lokacijama festivala zajedno sa servisnim informacijama o ulaznicama i propusnicama za filmske projekcije u Areni. Vidackovic se osvrnuo i na program otvaranja festivala u Areni u subotu, 16. srpnja, u 21.30 sati.

- Otvaranje ce izravno prenositi Hrvatska televizija, a pored brojnih filmskih isjecaka moci ce se vidjeti i tri iznimno atraktivne glazbeno-scenske tocke. Prvak Berlinskog državnog baleta Leonard Jakovina i solisti Baleta HNK-a u Zagrebu Daniil Yastrebov, Eugen Dobrescu, George Baldovin, Roger Neves i Edgar Castillo izvest ce plesnu tocku nadahnutu glasovitim filmom "Metropolis" u koreografiji Staše Zurovca, a gudacki kvartet Porin izvest ce hrvatsku himnu i tri kratke filmske teme Bernarda Herrmanna u povodu stogodišnjice rodenja ovog istinskog velikana filmske glazbe.

Svecano otvaranje trajat ce 45 minuta, a za kraj ce nastupiti i Gabi Novak s pjesmom iznenadenja kojom ce najaviti svoj koncert filmskih songova koji se održava dan kasnije u Circolu. Kao i svake godine za kraj ceremoniju otvaranja predviden je vatromet, kazao je Vidackovic.

Milicic je kazala da djecje matineje pocinju u petak u 10 sati u kinu Valli i traju do 15. srpnja, a prvi je na rasporedu film "Tajna starog tavana" redatelja Vladimira Tadeja. Naglasila je da je festival ove godine napravio iskorak što se tice prisutnosti u gradu putem brojnih plakata, takozvanih stopica koje ce oznacavati bitne festivalske lokacije, ali i putem brojnih projekcija foršpana filmova na Portarati. Ovogodišnja je novost i djecji žiri koji ce ocjenjivati filmove iz djecjeg programa, a vec tradicionalno svoj sud o filmovima ce dati i mladi filmofili. Ove ih se godine prijavilo dvadeset i dvoje, i to ne samo iz Pule, vec i iz Rijeke, Splita, Zagreba, ali i Ceške te SAD-a.

Na konferenciji za novinare govorili su i voditeljica marketinga Sandra Petrovic Dishpalli te predstavnik autokuce Autowill Robert Vodopia, koja se pobrinula za službena vozila 58. festivala igranog filma u Puli. Vodopia je najavio i nagradnu igru koja ce dobitnike odvesti na skijanje, a svi zainteresirani za trajanja festivala moci ce dobiti 20 posto popusta na usluge Autowilla.


Podijeli: Facebook Twiter