Cak 13.000 Istranki bez ginekologa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko je prošlo od vašeg zadnjeg ginekološkog pregleda i papa-testa? Pitanje je koje ženama postavlja pulska Liga protiv raka, Opca bolnica Pula i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, organizatori programa uz predstojeci europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Organizirali su niz predavanja te drugih aktivnosti, a poseban naglasak bit ce na prevenciji spolno prenosivih bolesti kao i prevenciji raka vrata maternice.

Prema podacima lijecnika, od 80 do 91 posto slucajeva invazivnog raka vrata maternice može se izbjeci probirom – papa- testom svake trece godine. U 99,7 posto slucajeva raka vrata maternice može se dokazati infekcija humanim papiloma virusom (HPV). Protiv nekih tipova tog virusa razvijeno je cjepivo namijenjeno djevojcicama. Buduci da cjepivo protiv svih tipova HPV-a koji mogu uzrokovati rak ne postoji, i nakon cijepljenja nužni su redoviti pregledi i papa-testovi.

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) za sada nije dio nacionalnog programa obveznog cijepljenja. Kod nas cijepljenje vec nekoliko godina financiraju gradovi Porec i Labin, a od  ovog tjedna cijepljenje financira i opcina Vrsar. Ove gradske programe provode lijecnici školske medicine Zavoda za javno zdravstvo.

Za djevojke ostalih gradova i opcina cijepljenje je dostupno uz placanje. Dobra educiranost i visoka svijest žena o brizi za vlastito zdravlje, probir papa-testom svake tri godine i cijepljenje temelj su dobre prevencije raka vrata maternice, zakljucuju iz Zavoda za javno zdravstvo.

Iz Zavoda za javno zdravstvo podsjecaju da je u Istarskoj županiji medu oboljelim ženama od karcinoma, rak vrata maternice na petom mjestu - iza raka dojke, maternice, debelog crijeva i pluca. Godišnje u Istarskoj županiji od raka vrata maternice obolijeva prosjecno 21 žena, dodatno kod 12 žena otkrije se rak in situ, a umire pet žena. Najcešce obolijevaju žene u dobi od 35. do 54. godine starosti. Medu umrlima najviše stope smrtnosti su u dobi iznad 60 godina.

Procjenjuje se da oko 13.000 žena u Istri (uglavnom u dobi iznad 50 godina) nema izabranog  ginekologa i ne  odlazi na ginekološke preglede.


Podijeli: Facebook Twiter