Čak 13 istarskih restorana u elitnom Michelinovom vodiču


Gotovo deset godina traju naša stremljenja da istarska gourmet scena bude prepoznata kao jedna od vodećih destinacija i bude uvrštena u društvo elitnih, svjetskih restorana otisnutih u najpoznatijem gourmet vodiču The Michelin guide, i zato sam osobito zadovoljan što se to obistinilo, izjavio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije prilikom predstavljanja posebnog crvenog vodiča Michelin – Istra Croatia u rustikalnom ambijentu restorana Morgan u Bracaniji kraj Brtonigle.

Priznanje Istri

Osvrnuo se na povijest nastanka Michelinovog vodiča koji je utemeljen još 1900. godine kada je tiskan zbog promoviranja vlastitog proizvoda, automobilskih guma, da bi 1926. godine stručnjaci po izboru Michelina započeli s ocjenjivanjem kvalitete usluge i kuhinje u europskim restoranima, dijeleći im pri tome zvjezdice. Jedna zvjezdica označava vrlo dobar restoran, dvije - restoran s odličnom kuhinjom, a tri zvjezdice su potvrda iznimne kuhinje zbog koje vrijedi potegnuti do tog restorana.

- Do sada smo bili prisutni u gotovo svim najpriznatijim gastronomskim europskim vodičima, ali ovaj današnji je najviše priznanje svima u Istri koji već dugi niz godina, zajedničkim snagama nastoje doprinijeti promidžbi naše regije. Stoga nakon tiskanja ovog izdanja, naglašavam da bih i osobno bio ponosan da sam u ovome trenutku vlasnik neke konobe ili restorana koji je uvršten u Michelinov crveni vodič. Takvih je danas u Hrvatskoj 34, od čega je 13 istarskih, nastavio je s prezentacijom Ivošević.

Čestitke vlasnicima restorana koji su uvršteni u crveni vodič uputila je i pročelnica Županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković, a Ivošević je posebnu čestitku uputio vlasnicima restorana Monte iz Rovinja kojemu je jedinom dodijeljena jedna zvjezdica, što ga je svrstalo u zlatnu selekciju, društvo od 2.000 najboljih restorana na svijetu. U glavnom Michelinovom vodiču restorani mogu dobiti od jedne do tri zvjezdice.

Može i bolje

- Svi još mogu odskočiti i raditi bolje, pa bi mogli biti rangirani još više u novome crvenom vodiču koji je u pripremi za narednu godinu, a čiji novi koncept predviđa uvrštenje u vodič ponajboljih hotela, vinara i uljara Istre čime bismo zaokružili našu jedinstvenu istarsku priču pod naslovom  „Nezaboravni okusi, mirisi i uspomene“ kako Istru opisuju Michelinovi stručnjaci.

Vodič Michelin – Istra Croatia tiskan je u 15.000 primjeraka, na engleskom i njemačkom jeziku i bit će distribuiran na najfrekventnijim mjestima u Istri te restoranima uvrštenim u vodič.

Restoran Morgan domaćin prezentacije

Da bi se na promociji doživjeli nezaboravni okusi i mirisi Istre pobrinulo se osoblje restorana Morgan jednog od trinaest istarskih restorana uvrštenih u vodič.

- Bili smo ugodno iznenađeni odabirom jer se takvi eventi uglavnom rade u fine-dining restoranima, ali pretpostavljam da je izbor pao na nas zbog tipičnog istarskog ambijenta u restoranu gdje se na tradicionalan ali i originalan način spravljaju istarske gastro delicije, izjavila je radosno Ana Morgan, kći vlasnika koja je nakon završenog fakulteta u Trstu nastavila stopama svojih roditelja

Uskoro su počeli stizati dokazi u obliku mignon sljedova: terina od divljeg zeca, fritaja od crnog tartufa, jezik na lešo od boškarina u agro-dolce umaku, juneći carpaccio na rikoli s parmigianom, selekcija sireva. I za kraj gošćenja fuži s pijetlom – „piatto forte“ restorana Morgan, kojega sigurno još do danas nisu zaboravili ni Michelinovi gastro inspektori. (Sanja BOSNIĆ)

MICHELINOV IZBOR

MONTE, Rovinj - jedini ima jednu zvjezdicu od maksimalno tri

ALLA BECCACCIA, Valbandon

BATELINA, Banjole

DAMIR&ORNELLA, Novigrad

KONOBA ČOK, Novigrad

MORGAN, Bracanija, Buje

MARINA, Novigrad

MENEGHETTI, Bale

PERGOLA, Zambratija

SAN ROCCO, Brtonigla

SV. NIKOLA, Poreč

WINE VAULT, Rovinj

ZIGANTE, Livade

Zeleni dio vodiča

Za zeleni dio vodiča Michelin je odabrao najvažnije lokacije Istre koje su, uz tri lokacije bez znaka, klasificirane s tri, dvije i jednom zvjezdicom. Tako su se među odabranim mjestima koje gosti ne smiju nikako propustiti prilikom posjeta Istri našle izvanredne freske crkve Sv. Marije na Škriljinah u Bermu s osvojenim najvećim brojem bodova i tri zvjezdice, a klasificirane kao najveća  preporuka. Slijede Motovun, Grožnjan, Poreč i Rovinj s dvije zvjezdice, koji su klasificirani kao preporučena mjesta za posjet, potom Pula, Vodnjan, Bale, Labin, Plomin, Svetvinčenat, Sv. Lovreč Pazenatički, Draguć, Hum i Vrsar s jednom zvjezdicom, odnosno interesantna mjesta, a na kraju popisa se nalaze još Novigrad, Oprtalj i Umag. Uz odabir mjesta, unutar destinacije iznosi informacije o prirodnim, kulturno-povijesnim atrakcijama kao što su Eufrazijeva bazilika, Limski zaljev, Brijunsko otočje, Arena, Aleja Glagoljaša i dr.


Podijeli: Facebook Twiter