Caj za ozdravljenje zdravstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ispijanjem "caja za ozdravljenje hrvatskog zdravstva" obiteljski lijecnici diljem Hrvatske u cetvrtak ce upozoriti javnost na probleme koje imaju s HZZO-om.

Zavod im uporno želi zabraniti rad na informatickom programu Lord Primus u vlasništvu ABA informatike, ciji je direktor dr. Galibedin Galijaševic. Otkako je sudjelovao u organiziranju Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u sijecnju 2009. godine, oduzeta mu je licenca.

Nakon niza upozorenja da prijedu na neki drugi ponudeni program HZZO je u ponedjeljak blokirao pristup središnjem sustavu CEZIH-u za 200 lijecnika u Hrvatskoj koji još koriste Lord Primus.

Performans s cajem najavljen je i u Istri, tocnije ispred poreckog Doma zdravlja u 13 sati te pola sata kasnije ispred iste rovinjske ustanove. Da pacijenti ne bi bili zakinuti, ovaj je polusatni dogadaj planiran upravo u medusmjeni.

- Mi u Porecu prosvjedovat cemo jer svih 16 ordinacija koristi program Lord Primus, koji sada treba odbaciti jer nije politicki podoban i preuzeti neki drugi, nezadovoljan je dr. Ante Ivancic, voditelj porecke ispostave Istarskih domova zdravlja.

U Rovinju ce se akciji pridružiti dvadesetak lijecnika i medicinskih sestara, doznajemo od dr. Vladimira Bjelajca.

- Prilikom prijelaza iz jednog u drugi informaticki program gubi se dio medicinske dokumentacije, koju moramo rucno opet upisivati. To nam nosi zagušenje administrativnim poslovima, upozorava on.

Od 1. rujna eksperimentalno ce se i u Istarskoj županiji prijeci na e-recepte. Program Lord Primus i s e-receptima dobro funkcionira, za razliku od nekih drugih programa koje nam namecu, upozorava dr. Morena Butkovic, povjerenica KoHOM-a za Istarsku županiju. Taj program je izradio lijecnik i on slijedi logiku rada lijecnika pa ga je izabrao 71 od 114 obiteljskih lijecnika u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter