Caj od kadulje za bolje pamcenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojna ljekovita svojstva kadulje poznata su širom svijeta i to vec stoljecima - no ova biljka još uvijek iznenaduje. Najnovija istraživanja su pokazala da kadulja umanjuje rizik od Alzheimerove bolesti i poboljšava pamcenje.

U britanskom Centru za proucavanje biljaka podijelili su skupinu ljudi na one kojima su davali biljne tablete od ulja kadulje i drugu u kojoj su gutali placebo tablete.

Osobe koje su koristile kadulju imale su uspješnije rezultate testa koji zahtjeva prisjecanje rijeci nego pojedinci koji nisu uzimali kadulju.

Novo istraživanje potvrduje uvjerenje travara Johna Gerarda, koji je još 1597. godine ovu biljku proglasio "neponovljivo dobrom za glavu i oživljavanje živaca i pamcenja".

Naime, kadulja sadrži tvar koja potice sjecanje, a baš ona nedostaje oboljelima od Alzheimerove bolesti. Zanimljivo je da i ružmarin ima slicne prednosti.

Kadulja ublažava i umor te vraca snagu osobama koje su tek preboljele odredenu bolest. Procišcuje krv, cisti sluz iz dišnih organa i želuca, a osobe koje imaju problema s probavom mogu se okrenuti ovoj biljci, jer ce nadutost odmah nestati.


Podijeli: Facebook Twiter