Čačiću smiješno što Plomin želi tvrtka koja podmićuje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić odbio je danas komentirati otkriće Novog lista da se među četiri strane tvrtke što će ih HEP do kraja godine pozvati da do kraja godine dostave obvezujuće ponude za gradnju Plomina C našao i japanski Marubeni, koji je prije desetak godina globljen zbog davanja mita.

Riječ je o slučaju podmićivanja nigerijskih vlasti za dobivanje posla na gradnji plinskih postrojenja, zbog čega je Marubeni nakon završene istrage US Justice Departmenta, morao platiti kaznu od gotovo 55 milijuna dolara.

- Gdje ste rekli da je to bilo? U Nigeriji? Isuse, ma nemojte mi reć' - odvratio je Čačić u Karlovcu ironično na upit novinara hoće li se Vlada pripaziti takvog ponuđača, nakon čega je zajedno s ostatkom stranačkih kolega doslovno "umro" od smijeha. Za komentar, međutim, nije bio raspoložen.

Pričajući o lošem rejtingu HNS-a, Čačić je ustvrdio da je to rezultat nezadovoljstva hrvatskih građana koji su očekivali bitne promjene na bolje, a "ne čuju poruke da se te stvari ne dešavaju od danas do sutra ujutro i to još bez rezova i teških udara".

- To tako ne ide, a netko im to mora reći. To je moj posao i obaveza mi je da zbog toga dobivam batine. No ništa strašno. Pred nama je maraton, još tri godine da dokažemo i pokažemo da ovo što govorimo ima smisla, rekao je Čačić i dodao da je uvjeren da će već za pet dana HNS imati dvostruko bolji rejting nego danas.

Na HNS-ov seminar "Žene i politika - ususret lokalnim izborima", Čačić je u Karlovac došao direktno iz turske Antalije, potvrdivši zanimanje kompanije Rixos za turistički kompleks Kupari kod Dubrovnika. Tvrdi da će to biti investicija "teška" od 300 do 400 milijuna eura.

Prvog potpredsjednika Vlade ne zabrinjavaju procjene analitičara po kojima bi do gospodarskog rasta moglo doći tek 2015. godine.

- Oni samo evidentiraju stanje, ali ne mogu vidjeti procese. Napor koji se čini njima još nije vidljiv. Sada nakon ovih malih pomaka, ako oni budu nekoliko mjeseci u kontinuitetu, onda će i oni mjenjati svoja predviđanja - uvjeren je Čačić. (Damir KUNDIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter