Čačićevi odvjetnici traže ublažavanje kazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Branitelji Radimira Čačića danas su na javnoj sjednici na Vrhovnom sudu zatražili ukidanje prvostupanjske presude zagrebačkog Županijskog suda i njezino vraćanje na početak ili da se Čačiću za izazivanje prometne nesreće u Mađarskoj ublaži presuda.

Čačićevi branitelji Rajko Mlinarić i Čedo Prodanović u žalbi su obrazložili da su prvostupanjskom presudom prekršene odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima i Konvencije o transferu osuđenih osoba. Prema Mlinarićevim riječima, Čačiću je prekršeno pravo Europske konvencije jer mu nije osiguran pristup sudu budući da nije pozvan na sjednicu Županijskog suda kada je odlučivao o kazni.

Smatraju da mu je također prekršena i Konvencija o transferu osuđenih osoba jer je sud u Mađarskoj odredio da Čačić nakon odslužene polovice kazne, odnosno 11 mjeseci zatvora, nastavlja služiti kaznu na slobodi dok će se prema hrvatskoj presudi o uvjetnom otpustu odlučivati tek nakon izvršenja polovice kazne. Mlinarić je predložio da Vrhovni sud u tom dijelu primijeni odredbu djelomičnog uvjetnog otpusta iz Kaznenog zakona iz 2011. prema kojem bi se preslikala odluka mađarskog suda.

Branitelji također traže da se pri utvrđivanju kazne honorira to što je Čačić bio sudionik Domovinskog rata. Zatražili su da se Čačiću smanji vrijeme trajanja sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom koja mu je određena na tri godine.

Radimir Čačić nije sudjelovao na današnjoj sjednici, kao ni predstavnici Državnog odvjetništva koji su pismeno predložili da se žalbe odbiju kao neosnovane. Predsjednik Sudskog vijeća Dražen Tripalo rekao je da će odluka Vrhovnog suda biti dostavljena strankama preko prvostupanjskog, Županijskog suda. (Hina, foto G. MEHKEK/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter