Čačićeve slike na izložbi članova ULIKS-a

Nada Putinja i Milanka Korovljev otvaraju izložbu slika polaznika ULIKS-ovog tečaja slikarstva (D. ŠIŠOVIĆ)
Nada Putinja i Milanka Korovljev otvaraju izložbu slika polaznika ULIKS-ovog tečaja slikarstva (D. ŠIŠOVIĆ)

"Ove su slike nastale u svega pet mjeseci, autori su im ljudi koji prije gotovo da se i nisu bavili slikarstvom, već su kroz naš tečaj primili svoja prva znanja iz osnova slikarstva. Rezultat smatramo vrlo uspješnim i red je da ga pokažemo", kazala je na otvorenju pazinske izložbe likovnih radova polaznika tečaja slikarstva pulske udruge ULIKS voditeljica tečaja Milanka Korovljev.

Nada Putinja, predsjednica pazinskog Društva likovnih stvaratelja koje je u svojoj pazinskoj galeriji ugostilo ovu izložbu, podsjetila je na dugogodišnju suradnju između likovnjaka pulskog ULIKS-a i pazinskog Društva i na već realizirana uzajamna gostovanja, pa je i ova izložba dio kontinuiteta, obogaćenog činjenicom da su u pulskom tečaju sudjelovali i polaznici iz Pazina, a prvi put su se ovoj najuglednijoj istarskoj likovnoj radionici pridružili i novootkriveni umjetnici privremeno zbrinuti u Kaznionici u Valturi. Među njima je bio, što je ovoj izložbi pridalo i pojačanu medijsku pozornost, i bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, kojemu je izloženo osam slika nastalih u vrijeme dok je u Valturi izdržavao kaznu zbog prometne nesreće, i istodobno sudjelovao u ULIKS-ovom likovnom tečaju.

Iako nije namjeravao govoriti, nakon što ga je voditeljica tečaja i kustosica izložbe Milanka Korovljev direktno "prozvala", Radimir Čačić joj se javno zahvalio što je sva svoja dugogodišnja likovna znanja i strasti prenijela na polaznike ovog tečaja.

"Nisam ni pomišljao da se u tako kratkom vremenu može usvojiti temelje za nove slikarske tehnike i za nužno kreativno oslobađanje, doista je malo takvih učitelja. Moja struka je inače arhitektura, likovna umjetnost mi nije potpuna nepoznanica, no jako dugo se nisam time bavio, i nakon ovog tečaja osobno se osjećam jako obogaćen, i uvjeren da ljepota prostora, kojoj doprinose i likovna djela, čovjeka čini boljim", rekao je Radimir Čačić na otvorenju izložbe.

Na izložbi su predstavljeni radovi 25 autora, mahom u tehnici ulja na platnu, ali u različitim likovnim stilovima, a među motivima prevladavaju pejsaži, morski motivi, pastorale i portreti. Geslo izložbe, otisnuto na katalogu, glasi: "Krenite na Mjesec. Ako i ne dospijete do njega, naći ćete se među zvijezdama", a među izloženim radovima doista se slute talenti raznih intenziteta i posjetitelju će se doista učiniti nevjerojatnim da su to radovi početnika koji su prije svega pet mjeseci počeli stjecati osnovna znanja o slikarstvu. Izložba u pazinskoj LG Galeriji ostaje otvorena do 6. srpnja. (Davor ŠIŠOVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter