Čačićev odlazak udarac za Vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada Zorana Milanovića pretrpjela je jučer najteži udarac od kada je formirana krajem prošle godine. Premijer je ostao bez Radmira Čačića, čovjeka kojem je, uz ministru financija Slavku Liniću, povjerio najvažnije zadatke. Osim što je bio predsjednik HNS-a, strateškog SDP-ovog partnera, Čačić je u Vladi imao najzahtjevniji posao, bio je zadužen za pokretanje investicija i zaokret u gospodarstvu.

Nakon što je što se vratio iz Katara, Čačić je sa zagrebačke zračne luke odjurio u Banske dvore i poslije sjednice Užeg kabineta objavio da daje ostavku na sva mjesta u Vladi.

– Čačić je čovjek koji će se bez problema rasplakati na, primjerice, nečijem sprovodu, ali od njega nikada nećete čuti samosažaljenje. Tako je nastupio i na sjednici Užeg kabineta. Odmah je rekao da podnosi ostavku, nije tražio drukčiji izlaz i nije kukao nad samim sobom, opisao nam je jedan od sudionika atmosferu sa sjednice Užeg kabineta.

- U hrvatskoj politici nema puno ljudi Čačićeve klase. Nitko iz HNS-a objektivno ne može ga nadomjestiti i imati u Vladi težinu koju je on imao, objasnio nam je izvor iz Vlade.

Stoga će mjesto prvog potpredsjednika koje pripada HNS-u preuzeti ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je uz Vrdoljaka i potpredsjednica stranke. Nju je vijest o promjenama u Vladi zatekla u Egiptu. No, ona, naravno, neće biti zadužena za gospodarstvo, pa je trenutno najizglednije da tu dužnost dobije Branko Grčić, aktualni potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova.

Kad je riječ o ministru gospodarstva, ta je odluka primarno na HNS-u, ali iz Vlade poručuju i da premijer »neće pristati bilo kome povjeriti taj bitan resor«. Zasad u HNS-u neslužbeno barataju imenima predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića, Damira Kuštraka, nekadašnjeg zamjenika ministra financija i Ivana Vrdoljaka aktualnog ministra graditeljstva. Vrdoljakove su šanse jer je, doznajemo, najprihvatljiviji i koalicijskim partnerima, međutim to bi prouzročilo dodatna preslagivanja zato što bi Vlada morala dobiti i novog ministra graditeljstva. Još dok Čačić nije formalno objavio odlazak, jučer su i u Kukuriku koliciji, naročito SDP-u, ali i u HDZ-u procjenjivali što će to za njih značiti.

U SDP-u se većina naših sugovornika slaže da će trebati određeno vrijeme da se ponovno uhoda suradnja u Vladi i »uspostavi novi poredak«.

– Iako, najblaže rečeno, nije bio najdraži član Vlade, svim SDP-ovim ministrima ipak je bilo jasno da Vlada dobro funkcionira zbog osovine Milanović – Čačić, kaže jedan SDP-ov ministar. No, od prvog dana bilo je i onih socijaldemokrata u Vladi koji nisu nimalo bili impresionirani Čačićem i njegovim postignućima. (Dražen CIGLENEČKI i Jagoda MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter