Cacicev il' Jadrankin - stan nedostižan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako u Vladi tvrde da je mjera kojom se gradanima pomaže kupnja prvog stana usmjerena na stabiliziranje tržišta, kriticari ovog modela tvrde da je stabilizacija zadnje što tržištu i kupcima stanova sada treba.

Da se država ranije agresivnije ukljucila na to tržište na nacin da povecava ponudu stambenih kvradrata po nižim cijenama - što i jest bio neki smisao "Cacicevih stanova" i projekta poticane stanogradnje - ne bi se u toj mjeri napuhale cijene i ne bi toliko poduzetnika i investitora, potaknutih visokim zaradama, ulazilo u sektor koji je rastao na spirali zaduživanja, što uvijek ima rok trajanja.

Sada kada se uslijed oslabjele kupovne moci gradana, nelikvidnosti sustava i sveopce krize ta konstrukcija srušila, država koja je godinama prala ruke od toga da se gradanima osigura ono najnužnije - krov nad glavom, ipak se ukljucuje na tržište, ali na nacin da pokušava umjetno održati potražnju, pod motom lakše kupovine prvog stana te cuvanja radnih mjesta.

Dakle, kljucna je razlika izmedu "Cacicevih" i "Jadrankinih stanova" to što se prvima s pravom pokušala povecati ponuda onda kada je to trebalo ciniti pa se tako preventivno djelovalo na hladenje tržišta i cijena, a drugima se djeluje na potražnju i tako se prakticki pomaže održavnju postojece razine cijena.

Nažalost, dobro osmišljen projekt POS-a svojevremeno je promjenom vlasti gotovo obustavljen, a država je stvari opet prepustila tržištu, uz toleranciju visokih zarada investitora. Sada se država ipak pojavljuje, ali ovaj put kroz projekt kojim prakticki pokušava održati potražnju na nerealnim razinama, a time i cijene, umjesto da ih se pusti da "tresnu" pa da ljudi mogu konacno jeftinije kupiti stan.

Tržišne cijene kvadrata maksimalno su narasle tijekom 2006. kada je i stara, a ne samo nova gradnja u vecim gradovima skocila na 2.000 eura po kvadratu. Kroz projekt POS-a mogao se pak kvadrat stana kupiti po cijeni do 1.000 eura, no i to je u konacnici bila kap u moru napuhanih cijena pa nije narocito utjecalo na ukupnu razinu potražnje, a moglo je da se u kljucnom periodu s POS-om nastavilo.

Sada se pak subvencije daju za kvadrate do 1.600 eura, no te ce subvencije trebati vracati državi, te ce i "ohrabriti" postojecu tržišnu cijenu.


Podijeli: Facebook Twiter