Čačić voli čitati, možda postane zatvorski knjižničar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dođe li bivši predsjednik HNS-a i bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na odsluženje zatvorske kazne u kaznionicu Valtura, nedaleko Pule to će mu svakako olakšati zatvorske dane jer Valtura je, što se pogodnosti tiče, sve samo ne - zatvor. Čačić je dobio 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u Madžarskoj, s time da nakon 11 odsluženih mjeseci, ostatak kazne može služiti uvjetno.

U toj kaznionici otvorenog tipa u kojoj nema bodljikave žice ni pravosudnih policajaca, a zatvorenici kaznu izdržavaju uglavnom zbog počinjenja manjih prekršaja, gospodarskog kriminala ili prometnih nesreća svi slobodno mogu šetati, a vikende i blagdane, ovisno o zasluženim pogodnostima, mogu provoditi s obitelji.

Čačić je već najavio da će u zatvoru mnogo čitati, a planira i skinuti nekoliko kilograma pa bi mu idealna okupacija mogla biti knjižnica u kojoj će sigurno pronaći brojnu zanimljivu literaturu, koja će mu olakšati taj prijelazni period do povratka na političku scenu, što je između redaka najavio.

S obzirom na afinitete, možda postane i zatvorski knjižničar što je svojevremeno u Valturi radio bivši hrvatski veleposlanik u SAD-u i istaknuti član HDZ-a, Neven Jurica koji je tu bio na odsluženju kazne zbog pronevjere državnog novca dok je bio veleposlanik u Washingtonu.

No, bez značajnijih tjelesnih aktivnosti teško da će Čačić izgubiti koji kilogram jer je navodno hrana u Valturi jako dobra, a zatvorenici dnevno imaju četiri do pet obroka.

Radni dan svima počinje u sedam sati i svi su uključeni u aktivnosti i poslove koje odabiru prema nekim vlastitim afinitetima, sposobnostima i znanju. Bave se stočarstvom, poljoprivredom, neki rade u kamenolomu. Možda se i Čačić iskuša u mužnji krava, maslinarstvu, a na raspolaganju mu je i automehaničarska radionica, lakirnica, rad u kamenolomu i betonari, a možda ga sretnemo u stanici za tehnički pregled vozila. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter