Cacic: Vlada ne može utjecati na formiranje cijene benzina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic izjavio je danas da bi intervencijom Vlade na cijene nafnih derivata standard hrvatskih gradana bio i dalje ugrožen jer Vlada ne može utjecati na formiranje cijena primarnih energenata na svjetskome tržištu, a limit njezina utjecaja je 20 lipa po litri derivata.

"Ako Vlada intervenira u cijene derivata to i dalje ugrožava standard gradana", rekao je Cacic odgovarajuci na pitanje novinara o najavi novoga povecanja cijena goriva u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta gdje je sudjelovao na savjetovanju o financiranju po modelu javno-privatnog partnerstva u izgradnji, dogradnji i rekonstrukciji škola i školskih objekata.

Izjavio je da je danas cuo fantasticne izjave sindikata da iz cijene derivata treba skinuti 60 lipa za ceste i autoceste, dakle dva puta po 60 lipa. "Kada to ukinemo cijena litre benzina bit ce jeftinija kunu i 20 lipa, a iz budžeta cemo onda otplacivati te kredite (za ceste i autoceste), a da bi budžet napunili onda cemo staviti jedan porez u tom istom iznosu, što je genijalno rješenje", kazao je.

Ako je na tržištu kriza nafte i plina njihove cijene rastu, a kada one rastu onda rastu i cijene njihovih derivata ne samo u Hrvatskoj vec u cijeloj Europi, napomenuo je.

Istaknuo je da Vlada može utjecati na granicnike, a to je 20 lipa-ak po litri goriva i to je gornja granica.

Zakljucio je kako je možda dobra vijest da se prošli tjedan zaustavio rast cijena nafte i plina na svjetskim tržištima te možemo ocekivati i lagani pad cijena njihovih derivata ali, ustvrdio je Cacic, ne našom zaslugom.
Hina

 


Podijeli: Facebook Twiter