Cacic: Vjesnik ide u stecaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic najavio je u utorak da Vjesnik ide u stecaj zbog zaduženosti i nedostatnih prihoda od prodaje i marketinga.

"Uprava je to vec trebala uciniti s obzirom na prezaduženost i nemogucnost poslovanja. Medutim, to nije ucinjeno i Ministarstvo financija ce to uciniti u skladu sa zakonom", rekao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva. Dodao je da su se stekli svi uvjeti za stecaj.

U izjavi novinarima koju je Vlada prenijela preko Twittera Cacic je rekao da su desetine milijuna kuna utrošene na sanaciju gubitaka i poslovanja tiskovine koju je kupovalo malo ljudi i koji nije tržišno potvrden. Smatra da su posrijedi bili politicki razlozi, a da se pritom nemilice trošio novac hrvatskih gradana.

Po njegovim rijecima, samo su Narodne novine utrošile preko 50 milijuna kuna zbog cega je i to poduzece pocelo bilježiti gubitke, a tek pod prijetnjom štrajka u Narodnim novinama, list više nije financiran preko te tvrtke nego ga je izravno financirala prošla Vlada. Cacic smatra da se pokušalo prikriti da Vlada politickom odlukom financira jedan list.

Caciceva izjava uslijedila je dan nakon što je ministar financija Slavko Linic izjavio da ce se Vjesnik ugasiti, a Vladina glasnogovornica Ivana Grljak rekla da vlada nije donijela nikakvu odluku o sudbini tog lista. Linic je kasnije objasnio da je iznio svoje osobno mišljenje.

Vjesnikove podružnice Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva, koje se protive gašenju dnevnika, najavile su konferencije za novinare. Predsjednica sindikalne podružnice Biljana Bašic izjavila je Hini da su razocarani Cacicevom izjavom, no nadaju se da odluka o stecaju nije konacna te da ce premijer Zoran Milanovic odluciti u korist opstanka Vjesnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter