Čačić uz SDP, HDSSB i Hrid još nisu odlučili

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čačić u utorak je, na konzultacijama kod predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović, rekao da njegova stranka i dalje daje potporu SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste, HDSSB ne podržava niti jednu koaliciju, kao niti Hrid, dok će Milan Bandić podržati one koji mogu provesti reforme.

- Nema ništa novo što predsjednici Republike nisam ranije rekao. Potvrdio sam raniji stav da ćemo dati Zoranu Milanoviću šansu da formira vladu, a ako to ne uspije razgovarati ćemo i s desnom koalicijom, kazao je Čačić novinarima. 

Istaknuo je kako je za formiranje svake Vlade ključan mandatar, pri čemu je jednostavnije ako on, kao Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, imaju politički legitimitet. 

- Kada nema tu vrstu legitimacije onda stvar postaje vrlo složena i jako je važno tko je mandatar. Posebno kada se radi o vladi koja ima projektni zadatak provesti reforme. Reforme se ne događaju parcijalno po ministarstvima već se  događaju onda kad premijer zna što radi i razumije cjelinu te vodi tim koji to realizira, kazao je Čačić. Smatra i da predsjednik vlade može biti nestranačka osoba, samo je pitanje ima li "politička leđa" da to drži.

- Mi ćemo procijeniti koja je to osoba, kazao je.

Ponovivši kako potporu nisu dali niti jednoj koaliciji, predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin je kazao kako čekaju da vide tko će se približiti brojci od potrebnih 76 mandata te su s njim spremni razgovarati.

- HDSSB čeka vidjeti što će biti s ostalima, kako će Most odreagirati s ove dvije velike koalicije i ako netko bude zatražio s nama razgovor spremni smo na to. Mi smo slavonska stranka i branimo interese Slavonije i Hrvatske, istaknuo je. 

Dodao je kako s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste za sada nije bilo službenih razgovora. Vulin je kazao i da HDSSB u Saboru nema dovoljno ruku kako bi mogao odlučivati tko će biti premijer.

Predsjednik stranke Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnoosti Milan Bandić kazao je da će se prikloniti  "onima koji mogu provesti reforme" istaknuvši kako je njima jedini blok – Hrvatska. U razgovoru s predsjednicom Republike, naveo je,  iskazana je obostrana želja da se riješe problemi, počne normalno funkcinorati te formira vlast. Smatra kako u ideji da premijer bude nestranački treba pobijediti razum.

- Lideri stranaka koje su dobile najviše glasova trebaju sjesti, pogledati sebi u oči i izabrati ljude koji mogu voditi ovu zemlju, rekao je Bandić. Istaknuo je kako on zna prepoznati koji to ljudi mogu napraviti te da će njegova stranka - ako takve osobe budu odabrane da vode zemlju, imati nezinu potporu. 

Predsjednik Hridi Drago Prgomet kazao je da njegova stranka još uvijek nije odlučila kome će dati potporu,  a na pitanje kome su bliže odgovorio je: "Sada smo najbliže Božiću. Odluka je u rukama Mosta. Oni će odlučiti hoće li biti novi izbori ili dogovor s HDZ-om i naše tri ruke nisu presudne, dodao je.

Ponavlja da je od prvog  dana zagovarao da se Most mora u konačnici odrediti je li za lijevu ili desnu opciju. "Da su to odmah napravili ne bismo izgubili ovih mjesec i pol dana", dodao je. 

Upitan je li sklon podržati Domoljubnu koaliciju ako ona pristane da čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko ne bude premijer, Prgomet odgovara kako on, kada bi i bio u poziciji pregovarača, nikada ne bi uvjetovao velikoj stranci kandidate za pojedine funkcije.

- Ovo su bili izbori za parlament, a ne unutarstranački izbori. Prema tome, svaka stranka izabire predsjednike i vodstvo i sukladno tome predlaže kandidate za pojedinačne funkcije. Mi nismo u poziciji pregovarača, a i kad bismo bili, ne bismo nikad uvjetovali velikoj stranci koje će kandidate predlagati za pojedine funkcije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter