Čačić: Uljanik možda ne preuzme 3. maj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar gospodarstva Radimir Čačić indirektno je priznao  jučer u Bruxellesu da je riječki "3. maj" doveden u trenutno najneizvjesniju poziciju od svih hrvatskih brodogradilišta.

- Što se "3. maja" tiče, stoji opcija načelno dogovorena s Uljanikom, ali nije do kraja zatvorena. Privatizacija Uljanika je zatvorena, a sljedeća faza može biti, ali i ne mora, realizacija projekta "3. maj", kazao je Čačić novinarima u Bruxellesu gdje je sudjelovao na ministarskom sastanku na poziv povjerenika za energiju Guentera Oettingera vezano uz projekt Južni tok.

Ovom svojom izjavom Čačić je samo potvrdio opravdanost strahovanja za riječko brodogradilište koje je u ovom procesu privatizacije zapelo "ni na nebu, ni na zemlji" i sve je očitije kako je za "3. maj"  pod velikim znakom pitanja rok od 1. srpnja iduće godine, do kada Hrvatska mora staviti "točku na i" na privatizaciju brodogradnje. Nažalost, trećemajci i Riječani su  na dobrom putu da umjesto privatizacije u narednih osam mjeseci dožive stečaj i likvidaciju svojeg brodogradilišta. Unazad četiri mjeseca upravo je iz Čačićevog resora stigao prijedlog kojim bi došlo do objedinjavanja sjevernojadranskih brodogradilišta odnosno Uljanika, "3. maja", pa i  "Viktora Lenca" s obzirom na to da su Puljani tamo već suvlasnici. Čačić je ideju u kojoj privatizirani Uljanik kupuje "3. maj" predstavio više-manje kao gotovu stvar ili, u najmanju ruku, kao nešto što je u visokom stupnju usuglašeno sa svim relevatnim faktorima.

Uljanik, podsjetimo, još nije proveo drugu fazu svoje privatizacije kojom ovo brodogradilište planiraju dokapitalizirati zainteresirani institucionalni ulagači. Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku Rajko Kutlača prenosi da su posljednje informacije iz Uprave brodogradilišta da se čeka da iz HANFA-e stigne odobrenje na prospekt kojeg su, premda nisu u obvezi, uljanikovci odlučili izdati kod predstojeće javne ponude dionica.

Što se tiče druga dva domaća brodogradilišta, predstavnici DIV-a jučer su u Ministarstvu gospodarstva preuzeli novi prijedlog ugovora, nekoliko sati nakon što je to iz Bruxellesa najavio Radimir Čačić.

- Novi vlasnik dobit će danas prijedlog ugovora, koji će ići na Vladu. Kupac će potpisati ugovor ili će to odbiti, to je njegovo pravo, kazao je Čačić novinarima u Bruxellesu. Ponovio je da ugovor do sada nije bio potpisan jer u proračunu nije bilo predviđene stavke za tu svrhu te da bi potpisivanje ugovora bez osigurane proračunske stavke bilo izravno protuzakonito. Čačić je rekao i da su do donošenja rebalansa proračuna DIV-u bila ponuđena državna jamstva, koja je on odbio, a sada su ta jamstva stavljena u ugovor.

Na pitanje što ako DIV odbije ponudu Vlade, Čačić je odgovorio da će se onda tražiti ili novi kupac ili će se ići u stečaj.

Za Brodotrogir je kazao kako tamo ništa nije upitno te da pregovori traju i bit će dovršeni u najkraćem mogućem roku .

Član Uprave DIV-a Darko Pappo potvrdio je jučer kasno poslijepodne da su preuzeli taj novi prijedlog kupoprodajnog ugovora za Brodosplit. Kazao je da će se o njemu iz DIV-a očitovati vrlo brzo, kroz narednih nekoliko dana. (Orjana ANTEŠIĆ, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter