Čačić u zatvoru duže nego što su tražili Mađari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjerenstvo za uvjetni otpust kaznionice u Valturi sastat će se 17. lipnja ove godine kako bi odlučilo hoće li nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HNS-a Radimir Čačić izaći na slobodu prije nego što odsluži sva 22 mjeseca kazne. Naime, mađarski je sud osudio Čačića na tu kaznu, s tim da mora odslužiti barem 11 mjeseci, zbog prometne nesreće koju je izazvao 8. siječnja 2010. u Mađarskoj u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

Čačić je podnesak kojim traži da prekine odsluženje zatvorske kazne podnio 18. svibnja, odnosno točno na dan kada mu je isteklo 11 mjeseci otkako se javio na odsluženje kazne u Valturu.

U Čačićevom krugu vrlo su nezadovoljni ovakvim ishodom i smatraju da su hrvatski sudovi prekršili međunarodne odredbe o izručivanju jer su mimo njih praktički pooštrili kaznu koju mu je izrekao mađarski sud. Po njihovom mišljenju, mađarski sud je presudio da Čačić može izaći iz zatvora odmah nakon što odsluži 11 mjeseci bez da podnosi ikakve molbe za prijevremeni izlazak. Iako su sigurni da će Povjerenstvo 17. lipnja donijeti odluku koja je pozitivna za Čačića, to pak praktički znači da će on u zatvoru provesti mjesec dana više nego što je morao da se poštovala odluka mađarskog suda.

Međutim, budući da će iz zatvora izaći sredinom lipnja Čačić i krug oko njega koji namjerava osnovati Narodnu stranku - reformisti odlučio je da će se osnivački sabor nove stranke održati tek u rujnu. Kako se može doznati, Čačić se u zatvoru priprema za vrijeme nakon što izađe pa piše program stranke i razrađuje konkretne projekte s kojima namjerava izaći pred birače na parlamentarnim izborima krajem sljedeće godine. Osim toga, u slobodno vrijeme slika, a pohađao je i informatički tečaj. (Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter