Čačić u petak izlazi iz zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, koji je napustio tu dužnost jer je morao ići u zatvor zbog prometne nesreće u Mađarskoj, izlazi sutra na slobodu nakon čega najavljuje povratak na političku pozornicu.

Čačić je počeo izdržavati zatvorsku kaznu lani 17. lipnja, a na slobodu izlazi nakon što je odslužio više od 12 mjeseci u zagrebačkom Remetincu i kaznionici u Valturi, u kojoj je vrijeme kratio igrajući golf. Dok je služio kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj, u kojoj su 2010. poginule dvije osobe, izbačen je iz HNS-a, svoje bivše stranke čiji je bio suosnivač i predsjednik.

Odluku o izbacivanju Čačića sredinom sječnja jednoglasno je donijelo stranačko predsjedništvo nakon što je nova šefica HNS-a Vesna Pusić javno ustvrdila da je nezadovoljna njegovim ponašanjem. Središnjica HNS-a spočitavala je Čačiću da je tajnim političkim sastancima, dogovaranjem koalicija i udruživanjem s nestranačkim ljudima nanosio štetu ugledu stranke. No, to su odbacili neki međimurski i varaždinski HNS-ovci koji su tvrdili da na sastancima nikada nije bilo riječi o takvim stvarima. Pošto je Čačić izbačen, iz stranke su izašli neki od viđenijih članova, poput Natalije Martinčević, Zlatka Koračevića, Darka Hrenića i Sandre Herman, najavljujući da će se pridružiti inicijativi Radimira Čačića za osnivanje nove stranke.

Čačićeva bivša stranka jučer je nazvala neosnovanima špekulacije o prelasku pojedinih HNS-ovih saborskih zastupnika u Narodnu stranku - reformiste. Predsjednica HNS-a Pusić, zamoljena za komentar hoće li HNS ugroziti nova Čačićeva stranka, kratko je odgovorila da "Ratko Čačić nije tema". Čačić je prometnu nesreću skrivio u siječnju 2010., te je na sudu u mađarskom Kapošvaru prvo osuđen na 22 mjeseca zatvora uvjetno. Viši sud je u studenom 2012. djelomično izmijenio tu odluku i odredio da Čačić mora odslužiti polovicu kazne prije nego što može biti pušten na uvjetnu slobodu. Čačić je za tu odluku saznao u zrakoplovu po povratku sa službenog puta iz Katara, nakon čega je dao ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, te od Mađarske zatražio da kaznu služi u Hrvatskoj.

Nakon što je Mađarska udovoljila tom zahtjevu zagrebački Županijski sud potvrdio je mađarsku presudu, a Vrhovni sud odbio žalbu i potvrdio kaznu od 22 mjeseca uz mjeru zabrane upravljanja vozilom od tri godine. Čačićeva obrana smatra da je došlo do pogrešnog pravnog tumačenja jer je prema mađarskoj presudi Čačić nakon polovice kazne trebao biti pušten na slobodu, dok se hrvatski sud vodio domaćim zakonom po kojem je nakon polovice odslužene kazne morao podnijeti posebnu molbu za uvjetni otpust.

Na Čačićevu tvrdnju da bi iz mađarskog zatvora izašao prije negoli iz hrvatskog Ustavni je sud zaključio da je riječ o hipotetičkom prigovoru koje Ustavni sud nije ovlašten ispitivati. Zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu iz kaznionice u Valturi Čačić je podnio sredinom svibnja, a prihvatilo ga je u utorak, 17. lipnja, Povjerenstvo za privremeni otpust na sjednici u Valturi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter