Čačić stigao u Valturu - sam je u ćeliji!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši potpredsjednik Vlade i predsjednik HNS-a Radimir Čačić stigao je, kako neslužbeno doznajemo u utorak navečer na odsluženje zatvorske kazne u kaznionicu Valtura gdje će zbog teške prometne nesreće u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi, odslužiti 22 mjeseci zatvora.

Kako doznajemo sam je ćeliji. Prije dolaska u pulsku kaznionicu, Čačić je od 17. lipnja boravio u zagrebačkom zatvoru Remetinac, gdje je prošao Centar za psihosocijalnu dijagnostiku zatvorenika i gdje mu je utvrđeno psihosocijalno stanje.

U Valturi, koja je uz Lipovicu kraj Pitomače jedina kaznionica poluotvorenog tipa, pa se spekuliralo da bi na odsluženje mogao i tamo, Čačić će na raspolaganju imati brojne aktivnosti. Naime, u kaznionici koja se proteže na sedam tisuća hektara, nema bodljikave žice niti nekih drugih barijera koje bi odavale dojam  zatvora, a zatvorenici kaznu izdržavaju uglavnom zbog manjih prekršaja, gospodarskog kriminala, prometnih nesreća, neplaćanja alimentacije…

Svi  slobodno mogu šetati, a vikende i blagdane, ovisno o zasluženim pogodnostima, mogu provoditi s obitelji a nema ni pravosudnih policajaca.  Bivši visoki dužnosnik u pulskoj će kaznionici moći raditi kao knjižničar, a ovisno o afinitetima ima mogućnost raditi i u kamenolomu, betonari, stanici za tehnički pregled  li u poljoprivredi. Radni dan svima počinje u sedam sati  a zatvorenici (njih 150) pretežno se bave stočarstvom i maslinarstvom, neki rade u automehaničarskoj radionici, lakirnici.

U Valturi zatvorenici i civili zajedno rade u pet radionica koje vode stručni učitelji odgovorni za rad i kontrolu zatvorenika. Radionice nisu odvojene od svijeta, već pružaju usluge građanima.

Dnevno se radi osam sati, a gotovo svi zatvorenici su zaposleni, osim onih koji ne mogu raditi zbog medicinskih razloga. Osim poljoprivredne i stočarske, u kojima je zaposlena većina zatvorenika, tu je i radno-terapijska radionica.

U kuhinji i poljoprivredi radi se u dvije smjene, a za odrađeni posao zatvorenici dobivaju naknadu od četiristo do devetsto kuna, no prekovremeni sati im se isto plaćaju, pa mogu dobiti i više od tisuću kuna. Oni kreativniji, među koje definitivno spada i Čačić, mogu se okušati u raznim umjetničkim radionicama u sklopu kojih nastaju razni uporabni predmeti, te suveniri od keramike i bakra koji se potom prodaju.

Čačić je dobio 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće s time da nakon 11 odsluženih mjeseci, ostatak kazne može služiti uvjetno. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter