Čačić stigao u Remetinec na izdržavanje kazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić došao je u zagrebački Remetinec gdje danas počinje izdržavati zatvorsku kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj 2010. godine u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

Čačić je do Remetinca stigao automobilom s odvjetnikom Rajkom Mlinarićem, a pred zatvorom su ga dočekali brojni novinari i snimateljske ekipe. Iako je iz Varaždina krenuo jutros u Remetinec je stigao u 19 sati.

Vrhovni sud je Čačiću početkom svibnja odbio žalbu na presudu zagrebačkog Županijskog suda, koji ga je osudio na 22 mjeseca zatvora, u skladu s presudom suda u Mađarskoj gdje je izazvao prometnu nesreću.

U Remetincu će provesti nekoliko tjedana na tzv. opservaciji nakon čega će stručnjaci odrediti u kojoj će kaznionici odraditi ostatak kazne - vjerojatno će to biti kaznionica poluotvorenog tipa, Lipovica ili Valtura.

Nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne, Čačić može tražiti prijevremeni otpust. Izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilom na tri godine.

Nakon što je lani krajem studenog pravomoćno osuđen u Mađarskoj, Čačić je podnio ostavku na sve dužnosti u Vladi i zatražio da kaznu služi u Hrvatskoj.

Čačić je jedan u nizu bivših visokih državnih dužnosnika koji je završio u zatvoru zbog nekog kaznenog djela, no dok će on služiti kaznu zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, ostali su u zatvoru ili im se još sudi zbog korupcije.

Najzvučnije ime je bivši premijer Ivo Sanader koji je nepravomoćno osuđen zbog slučajeva Hypo te Ina - MOL, a još mu se sudi zbog Fimi medije i afere "Planinska". Osim njega u zatvoru je i bivši potpredsjednik njegove vlade Damir Polančec zbog isplate pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

Bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću ponovno se sudi zbog "afere kamioni", dok je bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković zbog afere "Planinska" dobio godinu dana zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro.

Jedan od prvih uhićenih državnih dužnosnika bio je bivši ministar turizma Ivan Herak, koji je proveo godinu i pol u istražnom zatvoru zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, no kasnije je nepravomoćno oslobođen optužbi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter