Čačić stigao kući u Varaždin, priprema javne nastupe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nešto poslije 16 sati stigao je svojoj kući u Cankarevoj ulici u Varaždinu pošto je jutros otpušten iz kaznionice u Valturi u blizini Pule.

U kratkoj izjavi okupljenim novinarima rekao je da će nekoliko sljedećih dana posvetiti obitelji i prijateljima.

- Par dana bit ću s obitelji i prijateljima i pripremati se za javne nastupe. Mislim da će vam uskoro biti previše mojih izjava i nastupa pa sada nema potrebe da nešto pretjerano komentiramo, rekao je kratko Čačić. Nije želio odgovoriti na novinarsko pitanje ima li kakvu poruku za bivšu stranku.

Izlazeći iz automobila Čačić je novinarima se ispričao zbog malog kašnjenja.

- Ispričavam se što malo kasnim, ali vi koji me dulje poznate znate da je to gotovo uvijek. Čak iz zatvora sam malo zakasnio s izlaskom, rekao je Čačić.

Čačić izišao iz kaznionice i izbjegao novinare

Nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HNS-a Radimir Čačić jutros je izašao na uvjetnu slobodu iz kaznionice u Valturi gdje je proveo 11 mjeseci, odnosno odslužio polovicu dosuđene kazne. Čačić nije izašao pred novinare koji su ga čekali ispred kaznionice, već ih je izbjegao.

Novinari desetak različitih medija počeli su se okupljati već u 5.30 sati ujutro kako bi dobili njegovu izjavu po izlasku, iako su iz različitih izvora dopirale informacije da će izaći tek nakon osam sati.

U 8.20 sati je pored novinara projurio peugeot 308 zagrebačkih registarskih oznaka u kojem se prvotno mislilo da se vozi sam Čačić. No, kasnijim pregledom fotografiranih suputnika u jurećem peugeotu fotoreporteri su utvrdili da muška osoba u autu sliči na Čačića, ali da to nije on. Novi trenutak iščekivanja dogodio se kada je u 8.54 sati prošla toyota yaris varaždinskih oznaka. Međutim, u njoj nije bio niti jedan muški putnik.

Oko 10 sati novinarima su počeli telefonom dojavljivati da je Čačić izašao na sporedni izlaz da ih izbjegne i da je na putu za Varaždin te da javnosti obratiti idućeg tjedna.

Da je Radimir Čačić jutros pušten na uvjetni otpust, potvrdili su iz zatvorske uprave.

Prošao je svu proceduru razduživanja i potpisao dokumente, kao i svi ostali zatvorenici, izvijestili su iz kaznionice.

Čačićev izlazak iz zatvora potvrdila je u izjavi za Hinu i bivša članica HNS-a te predsjednica nove Čačićeve Udruge "Inicijativa za osnivanje Narodne stranke - reformisti" Natalija Martinčević koja je istaknula kako se Čačić nalazi na putu za Varaždin te kako se njegov dolazak očekuje oko 16 sati.

"Prema osobnoj želji, Radimir Čačić neće danas davati nikakvu izjavu za javnost", poručila je Marinčević.

Radimir Čačić je prometnu nesreću skrivio u siječnju 2010., te je na sudu u mađarskom Kapošvaru prvo osuđen na 22 mjeseca zatvora uvjetno. Viši sud je u studenom 2012. djelomično izmijenio tu odluku i odredio da Čačić mora odslužiti polovicu kazne prije nego što može biti pušten na uvjetnu slobodu.

Čačić je za tu odluku saznao u zrakoplovu po povratku sa službenog puta iz Katara, nakon čega je dao ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, te od Mađarske zatražio da kaznu služi u Hrvatskoj.

Nakon što je Mađarska udovoljila tom zahtjevu zagrebački Županijski sud potvrdio je mađarsku presudu, a Vrhovni sud odbio žalbu i potvrdio kaznu od 22 mjeseca uz mjeru zabrane upravljanja vozilom od tri godine.

Čačićeva obrana smatra da je došlo do pogrešnog pravnog tumačenja jer je prema mađarskoj presudi Čačić nakon polovice kazne trebao biti pušten na slobodu, dok se hrvatski sud vodio domaćim zakonom po kojem je nakon polovice odslužene kazne morao podnijeti posebnu molbu za uvjetni otpust.

Na Čačićevu tvrdnju da bi iz mađarskog zatvora izašao prije negoli iz hrvatskog Ustavni je sud zaključio da je riječ o hipotetičkom prigovoru koje Ustavni sud nije ovlašten ispitivati.

Zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu iz kaznionice u Valturi Čačić je podnio sredinom svibnja, a prihvatilo ga je u utorak, 17. lipnja, Povjerenstvo za privremeni otpust na sjednici u Valturi. (P. G., Hina)


Podijeli: Facebook Twiter