Cacic spreman tužiti onog tko ga u javnosti proglasi krivim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic dans je na Županijskom sudu u Kaposvaru proglašen krivim i osuden na 22 mjeseca zatvora s rokom kušnje do tri godine zbog prometne nesrece koju je izazvao pocetkom 2010. na autocesti prema Budimpešti u kojoj su poginule dvije osobe.

Sutkinja Kristina Kostyk proglasila je Cacica krivim zbog toga jer nije držao potreban razmak i jer nije prilagodio vožnju uvjetima na cesti, a na Cacicevu je srecu stvar za koju su se potrošila gotovo tri rocišta presudila u njegovu korist. Rijec je o brzini kojom je Cacic vozio svoj chrysler za koju je sutkinja utvrdila da je bila 125 kilometara na sat, što je ispod dozvoljenog limita od 130 kilometara na sat na tom dijelu autoceste.

Gotovo sve ostale parametre sutkinja Kostyk proglasila je nemogucim tocno utvrditi, a rijec je o tome je li bilo magle, jesu li svi u škodi u koju se Cacic zaletio bili vezani, je li škoda imala upaljena svjetla, te što je bilo sa zracnim jastucima. Nakon što je presuda procitana tužiteljica je najavila žalbu, a isto su najavili i iz Cacicevog odvjetnickog tima.

Cacicu je zabranjena vožnja automobilom u Madarskoj na tri godine, a mora podmiriti troškove sudenja od milijun i 170 tisuca forinti, odnosno oko 30.000 kuna.

- Ovu sam presudu prihvatio bez obzira na to što formalnopravno moj odvjetnik i dalje smatra da se treba žaliti i da sam ja nevin. Druga je stvar ljudska odgovornost i suosjecanje prema nastradalima i obitelji Liptak. Medutim, za mene je važno da uvjetna presuda u sebi zadrži dopunsku odluku, koja nije standard u madarskom pravosudu, a kod nas ni ne postoji, a po kojoj se trenutkom pocetka valjanosti presude briše svaki kriminalni dosje. Dakle, ne nakon isteka uvjetne presude nego trenutkom njene pravomocnosti nemam nikakav dosje i nitko ni na kakav nacin me ne može zbog toga prozivati u javnosti. To dodatno ukazuje na stupanj moje nevinosti od odgovornosti, rekao je Cacic.

Dodao je da je sve što je govorio o brzini, vidljivosti, svjetlima i pojasu sud prihvatio. Govoreci o odnosu izmedu njega i premijera Zorana Milanovica Cacic je rekao da su oni obavili razgovor nakon nesrece i dogovorili se oko stajališta s kojim ce nastupiti.

U Cacicevom odvjetnickom timu nisu bili previše oduševljeni izjavom premijera Milanovica koji je u cetvrtak usporedivao hrvatsko i madarsko pravosude, a njegov se odvjetnik Peter Cemecsnik u završnoj rijeci ogradio od nje.

Nakon izricanja presude u Cacicevom je timu vladalo vidljivo zadovoljstvo ishodom, a njega osobno posebno je oduševilo rješenje po kojem ce biti brisan iz kaznene evidencije nakon pravomocnosti presude. Spreman je, ako drugostupanjski sud potvrdi ovakvo rješenje, tužiti svakog tko ga u javnosti proglasi krivim za prometnu nesrecu sa smrtnom posljedicom.

Žalbeni bi postupak mogao biti gotov za cetiri do pet mjeseci, a on nece biti otvoren za javnost. Cacicevi odvjetnici smatraju da cak postoji mogucnost da se tužiteljstvo na kraju uopce i ne žali na prvostupanjsku presudu jer ce o tome odlucivati nadležni šef madarskog odvjetništva, a ne tužiteljica koja je vodila proces protiv Cacica. Njegovi su odvjetnici toliko zadovoljni presudom, neslužbeno se moglo doznati, da se uopce nece žaliti ako se ne žali tužiteljstvo.

I dok su tužiteljica i odvjetnik obitelj Liptak govorili zajedno oko sat vremena, Cacicev je odvjetnik Zamecsnik govorio više od dva sata detaljno obrazlažuci zašto bi Cacic trebao biti osloboden ili u najgoru ruku uvjetno osuden. Tužiteljstvo je tražilo kaznu zatvora od jedne do pet godina.


Podijeli: Facebook Twiter