Čačić: Sljedeće godine građani će bolje živjeti

Građani početi bolje živjeti 2013. godine, Radimir Čačić  (Arhiva/M. MIJOŠEK)
Građani početi bolje živjeti 2013. godine, Radimir Čačić (Arhiva/M. MIJOŠEK)

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je danas da će građani početi bolje živjeti 2013. godine, a porast hrvatskog bruto društvenog proizvoda (BDP) dovest će do većeg zapošljavanja i boljeg društvenog standarda.

"Prvi pomak bit će 2013. godina, a nakon toga sam sasvim siguran da mi imamo rast BDP-a. Porast BDP-a znači i bolji život, veće zapošljavanje i bolji društveni standard", kazao je Čačić u razgovoru za Hrvatski radio upitan kada će hrvatski građani bolje živjeti.

Na pitanje je li uveo reda u javna i državna poduzeća, odgovorio je da još nije, ali se na tome radi. "Sada javna i državna poduzeća imaju uglavnom nove uprave koje još unutar sebe moraju napraviti kadrovske pomake, ali njihovi ključni zadaci su definiranje i pokretanje investicija, definiranje programa restrukturiranja te davanje dugoročnih strategija, jer želimo da javne tvrtke imaju zajedničku platformu strateškog razvoja", istaknuo je Čačić.

Upitan podupire li davanje autocesta u koncesiju, prvi potpredsjednik vlade rekao je kako se tu radi da država ostaje vlasnik, a na upravljanje "dajemo njihovu naplatu i održavanje u idućih 30 godina".

"Veliki investicijski fondovi koji preuzimaju infrastrukturne objekte imaju graničnike svojih prihoda od dva do četiri posto i te cijene kapitala nisu između sedam i 10 posto. Njima se dugoročno isplati sada dati novac i eksploatirati s razlikama, npr. pet posto. Nama, koji plaćamo kapital po sedam, osam ili devet posto je razlika na 30 godina ogromna i tu se krije realnih 2,5 do 3 milijarde eura koji bi nam omogućili da sa 1,5 milijardi eura vratimo najskuplje bridge kredite, a ostalo da damo u daljnji razvoj".

"Vlasništvo zadržavamo, cijene smo fiksirali, kvalitetu održavanja kontroliramo i dobivamo dodatni novac i što je još važnije, dobivamo 60 lipa iz naftnih derivata koji sada idu na otplatu bridge kredita, pa taj novac može ići u nove projekte" rekao je Čačić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter