Čačić se povukao, Pusić na čelu HNS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vesna Pusić izabrana je danas na izvanrednom Izbornom saboru Hrvatske narodne stranke (HNS) za novu predsjednicu te stranke. Za Pusić je glasovalo 577 glasova od 603 izaslanika na izvanrednom stranačkom saboru. Prije toga je Radimir Čačić na dao ostavku na mjesto predsjednika.

"Nakon što ste mi dali povjerenje 2008. godine, i ponovno prošle godine, povlačim se s mjesta predsjednika HNS-a. Prometna nesreća završila je pravomoćnom presudom, i to je razlog zbog kojeg sam se povukao iz Vlade i sa čela stranke. U periodu izvršenja kazne neću politički djelovati i ne mogu se uključiti u vaše napore da pomognete u izlasku Hrvatske iz krize. Sretno svima i doviđenja", poručio je on.

Svoj govor Čačić je održao hladnim i distanciranim tonom, poručivši da će izbor Vesne Pusić biti novi impuls i nova energija za HNS.

Čačić je nabrojao desetak glavnih projekata HNS-a u aktualnoj Vladi, rekavši da oni čine smisao politike, i anuliraju sva blaćenja, nanošenja zla obitelji i sve neugodno što uz politiku ide. - Ne očekujte zahvalnost, veselite se učinjenom, rekao je Čačić.

U svom govoru Vesna Pusić poručila je da HNS želi biti king maker u Vladi, a ovaj sabor "nije ni slavlje, ni žalovanje, već radni sastanak" na kojem će se izabrati vodstvo s ciljem da HNS vrati na rejting s početka 2000-ih, na 7 do 10 posto.

Pusić se nakon pet godina vraća na čelo stranke koju je vodila u dva mandata od 2000. do 2008. U tom razdoblju HNS je postao treća stranka u hrvatskom Saboru i zemlji, povećao broj članova sa 5.000 na 35.000, ali i za pet puta povećao broj svojih zastupnika u Saboru. (T. TOMIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter