Čačić se nada uvjetnoj kazni s Vrhovnog suda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši prvi potpredsjednik Vlade i još uvijek predsjednik HNS-a Radimir Čačić žalit će se Vrhovnom sudu RH na odluku izvanraspravnog sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda kojom mu je potvrđena presuda mađarskog suda u skladu s kojom mora provesti najmanje 11 mjeseci u zatvoru.

Kako se može neslužbeno doznati iz izvora bliskog Čačiću, to znači da on i dalje ostaje na poziciji predsjednika HNS-a do stranačkog izbornog Sabora koji će se održati do kraja ožujka, odnosno neće podnositi ostavku sada nakon što je i hrvatski sud potvrdio da ipak mora u zatvor.

U Čačićevom krugu smatraju da ipak ima smisla podnositi žalbu, te se nadaju da bi Vrhovni sud mogao, ako ništa drugo, ipak ublažiti kaznu u smislu da smanji broj mjeseci koje Čačić mora provesti u zatvoru. Smatraju da bi to bilo prihvatljivo i mađarskoj strani koja si je zadržala pravo da potvrdi odluku hrvatskog suda. Čačić navodno nije izgubio ni zadnju nadu da bi Vrhovni sud ipak mogao presudu preinačiti u uvjetnu.

Sve ovo znači da se ništa ne mijenja što se tiče odnosa u samom HNS-u. Izborni će se sabor stranke na kojem će se birati novi predsjednik HNS-a održati do kraja ožujka do kad će Čačić dati ostavku. Zasad je jedina kandidatkinja za funkciju šefa stranke aktualna potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić koju je već javno podržao drugi potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Drugi jaki čovjek kojeg se spominjalo kao mogućeg kandidata za predsjednika HNS-a jest varaždinski župan i predsjednik Središnjeg odbora stranke Predrag Štromar.

Izvanraspravno vijeće donijelo je presudu kojom je Čačić osuđen na kaznu zatvora u trajanju godinu i deset mjeseci. Istom presudom odlučeno je da se nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne Čačić može otpustiti s izdržavanja kazne sukladno uvjetima Zakona o izvršavanju kazne zatvora o čemu će odlučiti nadležno tijelo po eventualnoj Čačićevoj zamolbi. Izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine.

Čačić je krajem studenoga u Mađarskoj pravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora izazivanja prometne nesreće u kojoj je u siječnju 2010. poginulo dvoje ljudi. Nakon te odluke odmah je dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, te potom od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj.

Mađarska je dala prethodnu suglasnost, što znači da konačnu odluku hrvatskog sudstva mora prihvatiti i potvrditi tamošnji ministar pravosuđa i tek tada će Čačić moći služiti kaznu u nekom od hrvatskih zatvora. Ukoliko i kada hrvatska presuda postane pravomoćna Čačić u roku od 15 dana mora u korist Mađarske uplatiti 1.197.663 forinte odnosno oko 33.000 kuna. Riječ je o kriminalističkim troškovima što ih Mađarska potražuje od Čačića. (Z. CRNČEC, A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter