Čačić: Šaljemo poruku da se kriminal isplati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na prijedlog ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka odlučila smanjiti naknadu za legalizaciju nelegalno izgrađenih kuća, a Čačić je tu priliku iskoristio i da svome stranačkom kolegi ministru Vrdoljaku održi predavanje i da ga upozori na to kakve ga zamke čekaju kad je u pitanju legalizacija nezakonito izgrađenih kuća.

Ministar Vrdoljak objasnio je da će najmanja naknada iznositi 500 kuna, da će ona za kuću "deset puta deset metra", koja ima prizemlje i potkrovlje, odnosno ukupno 500 prostornih metara biti 3.200 kuna, ali da će se za istu kuću uz more, u pojasu do sto metara koji nije građevinsko područje plaćati i više od 22 tisuće kuna.

- Kada su u pitanju apartmani, ti su nam slučajevi nelagodni, a naknade će za njih iznositi i iznad pola milijuna kuna, zaprijetio je Vrdoljak. I dok je premijer Zoran Milanović dao podršku Vrdoljakovom planu legalizacije, Čačić je odlučio upozoriti na loše strane tog plana.

Za Čačića je poruka koja se šalje legalizacijom bespravno izgrađenih objekata opasna. Podsjetio je da je Hrvatska prije 44 godine prošla isti postupak, ali da je nakon toga nelegalna gradnja nabujala pa Vlada sada šalje poruku da se kriminal isplati, da se isplati kršiti zakone i da država ne može savladati probleme.

Vrdoljak je objasnio da Vlada sada prema nelegalnim graditeljima ide s mrkvom jer im daje mogućnost legalizacije, ali da će kasnije ići s batinom jer će Vlada odlučiti što s takvima. Opravdao je Vrdoljak i inspektore pojašnjavajući da na, primjerice, na cijelu Primorsko-goransku županiju s njezinim otocima dolazi pet građevinskih inspektora. No, ubuduće bi uz satelitske snimke trebalo biti lakše zamijetiti bilo kakvu gradnju. (Jagoda MARIĆ/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter