Cacic: Rusi zainteresirani za Plomin 3

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic, u telefonskoj izjavi za Hinu iz Moskve, izjavio je da je u njegovim današnjim susretima s ruskim dužnosnicima u Moskvi raspravljen niz tema te da su naznacene brojne mogucnosti suradnje na podrucjima kao što su energetika, brodogradnja i druga, te sudjelovanje ruskih tvrtki u privatizacijskim projektima.

Cacic je razgovarao s delegacijama koje su predvodili ministar energetike Sergej Šmatko i ministar za izvanredne situacije Sergej Šojgu. Razgovor s ministrom Šmatkom završen je s jasnim stavom da su ruske kompanije dobrodošle u Hrvatsku te da im je potpuno otvoren prostor za natjecanje s drugim svjetskim kompanijama na istraživanju i potencijalnoj eksploataciji nafte i plina, ako pobijede na natjecajima.

Isto tako, rekao je Cacic, iskazan je jasan interes hrvatske strane za izgradnju, uz potpuno zadržavanje vlasništva, naftovoda na potezu od Bosanskog Broda prema Slavonskom Brodu i produktovoda Slavonski Brod - Omišalj, kao i skladišnih kapaciteta s vlasništvom hrvatskih tvrtki, radi dugogodišnjeg najma za prodaju nafte na prostoru Omišlja i skladištenja na prostoru Slavonskog Broda.

Što se tice potencijalnog interesa ruskih partnera i tvrtki na energetskim projektima, njihove tvrtke iskazale su interes za uvid u natjecajnu dokumentaciju za termoelektranu Plomin 3, kaže Cacic.

Po njegovim rijecima, ovog trenutka osim ucešca u Plominu i Sisku potencijalno su to još Petrokemija i proces privatizacije Hrvatske poštanske banke za koju, kaže, postoji odredeni interes najvecih banaka iz ruskog financijskog prostora.

U razgovoru s ministrom Šojguom ponovno su aktualizirane teme magistralnog, a ne samo sporednog toka projekta Južni tok, o cemu ce hrvatska strana biti do jeseni informirana kad budu donesene odluke na ruskoj strani. Posebno je, kaže Cacic, otvorena tema Družbe Adria o cemu ce hrvatska strana biti takoder informirana i o cemu ce se potencijalno raspravljati na razlicitim razinama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter