Čačić: Rješenje je blizu, arbitražna odluka je uvjerljivo na hrvatskoj strani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čačić kazao je prije sastanka premijera Andreja Plenkovića s čelnicima parlamentarnih stranaka kako je, po njegovom sudu, rješenje problema blizu i dodao da je arbitražna odluka uvjerljivo povoljnija za Hrvatsku.

"Mislim da smo vrlo blizu rješenju iako to tako ne izgleda na prvi pogled", kazao je Čačić novinarima.

"Arbitražna odluka je uvjerljivo, uvjerljivo povoljnija za Hrvatsku. I Slovenci su toga svjesni. Ali je dobro što su odustali od toga neće prihvatiti odluku ako nemaju teritorijalnog kontakta s otvorenim morem. A pošto mi inzistiramo na bilateralnom dogovoru, odnosno odluci Sabora, treba povezati ta dva stava i mislim da bi nam jedan medijator dobro došao", kazao je Čačić.

Na upit tko bi mogao biti posrednik, Čačić je spomenuo Europsku komisiju.

"Mislim da nitko iz EK ne bi mogao učiniti baš ništa na našu ili na slovensku štetu jer se radi o jako bliskim pozicijama i upitnici se u suštini svode samo na pravo ribarenja u jednom dijelu. Treba samo naći formu u kojoj svatko čuva čist obraz", kazao je.

Čelnik Mosta Božo Petrov sugerirao je uspostavu kondominija, odnosno zajedničke uprave, ako za to postoji iskreni parnter sa slovenske strane. Kondominij bi, po njemu, mogao biti na snazi dok se ne nađe pravilno i pravedno rješenje.

Predsjednik Sabora i predstavnik HDZ-a Gordan Jandroković nije želio komentirati izjavu predsjednika HSS-a da vladajuća stranka traži konsenzus kao alibi za neuspješnu diplomaciju. "To je na razini Kreše Beljaka", kratko je rekao.

Sastanak paralmentarnih stranaka o prijeporu sa Slovenijom obrazložio je činjenicom da se radi o vrlo važnom pitanju, a sa Slovenijom je potrebno razvijati dobre odnose.

Bruna Esih iz stranke Neovisni za Hrvatsku nije htjela ništa govoriti dok ne čuje premijera. "Moramo biti spremni na dijalog i rješavanje stvari mirnim putem. Poruke iz slovenije možemo sagledavati u kontekstu njihovih predstojećih izbora", kazala je.

Darinko Kosor iz HSLS-a pohvalio inicijativu premijera da se parlamentarne stranke zajedno dogovore oko najvažnijih nacionalnih pitanja.

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da treba nastaviti dijalog. "Ima razloga za naše nezadovoljstvo, ima razloga za slovensko nezadovoljstvo, sud sigurno nije donio presudu koja je idealna za obje strane. Mislim da postoji pretpostavka da se većina stranaka, ako ne i sve usuglase kako treba nastaviti razgovor sa slovenskom stranom". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter