Čačić: Raspisan natječaj za koncesionara HAC-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i gradonačelnik londonskog Cityja Alderman David Wooton razgovarali su na današnjem sastanku u Vladi o investicijskim projektima u javnom sektoru, a nakon sastanka Wooton je rekao kako će Hrvatska nakon ulaska u Europsku Uniju biti uočljivija na investicijskom horizontu.

Nakon sastanka Wooton je ocijenio da ulazak Hrvatske u EU otvara velike poslovne mogućnosti te da će Hrvatska nakon ulaska u Uniju biti uočljivija na investicijskom horizontu, posebno za međunarodne investicijske fondove.

"Interes britanske poslovne javnosti za Hrvatsku postoji oduvijek, a sada ga treba ojačati. Hrvatska mora naći načina da iskoristi svoja ljepote i položaj", rekao je Wooton, spominjući pritom Luku Rijeka i potrebu njezina povezivanja sa zaleđem.

Wooton je istaknuo da je pored velikih projekata, londonski City zainteresiran i za suradnju hrvatskih i britanskih malih i srednjih poduzeća te najavio studijsko putovanje grupe hrvatskih poduzetnika iz informatičkog i visokotehnološkog sektora Londonu tijekom listopada. Zaključio je da iz Hrvatske u London nosi vrlo pozitivne utiske i poruke.

Čačić je izvijestio da je s Wootonom razgovarao o sudjelovanju britanskih investitora u realizaciji velikih investicijskih projekata javnog sektora. Podsjetio je da je u svibnju za vrijeme svoga boravka u Londonu na konferenciji Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) predstavio londonskom Cityu najveće investicijske projekte Vlade te održao nekoliko sastanaka o konkretnim projektima kao što su rekonstrukcija termoelektrane Plomin, projekti javno-privatnog partnerstva te monetizacija duga HAC-a i Autoceste Rijeka - Zagreb, za što je upravo danas objavljen javni natječaj.

O tim projektima bilo je riječi i na današnjem sastanku, kao i suradnji s jednom od najvećih svjetskih kuća za konzalting europskih fondova WYG, koja otvara u red u Zagrebu, a jedan od prvih projekata kojim će se baviti je "Zagreb na Savi", rekao je Čačić.

Na novinarsko pitanje koji model monetizacije duga HAC-a i ARZ-a je povoljan za Vladu, Čačić je odgovorio je kako je potpuno jasno da Vlada želi zadržati vlasništvo nad HAC-om i ARZ-om, a koncesionaru za jednokratnu naknadu prepustiti upravljanje i održavanje. Druga dva uvjeta su kretanje cijene cestarina u skladu s inflacijom te održavanje koje će nakon isteka koncesije autoceste ostaviti u stanju kakvom su danas.

Upitan je li Vladin investicijski plan krahirao s obzirom na je investicijska aktivnost javnih poduzeća podbacila u odnosu na plan, Čačić je odgovorio da Vlada želi do kraja godine investicije javnih poduzeća podići za 80 posto u odnosu na prošlu godinu te da vjeruje da se to može postići.

Na pitanje koji projekti javno-privatnog partnerstva se provode ili su u planu, odgovorio je da bi tijekom studenog trebali biti raspisani natječaji za izbor privatnog partnera u obnovi škola u Varaždinskoj županiji, Dubrovniku, Zagrebu i Međimurju, a tu je i obnova nekoliko bolnica te pravosudnih objekata u zapadnom dijelu Zagreba. Ti projekti ukupno su vrijedni 1,8 milijardi kuna, rekao je Čačić. (Hina)

Wooton s ministrima Ostojićem i Vrdoljakom
Ministar turizma Veljko Ostojić i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak razgovarali su danas u Banskim dvorima s gradonačelnikom londonskog Citya Davidom Wootonom o investicijskim projektima te procesu uklanjanja barijera i olakšavanja dobivanja potrebnih dozvola, priopćeno je iz Vlade.

Ministar Ostojić osvrnuo se na mogućnosti ulaganja britanskih investitora u turističke projekte u Hrvatskoj te je predstavio Katalog investicija u kojem se nalaze informacije o 13 trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu, koja će se privatizirati tijekom sljedeće dvije godine.

Ministar Vrdoljak govorio je o planu Vlade da u sljedećim mjesecima izmijeni sustav izdavanja dozvola i time olakša dolazak ulagača i ostvarenje investicija u Hrvatskoj.

 


Podijeli: Facebook Twiter