Cacic optužen za pritiske u ministarstvu okoliša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada premijera Zorana Milanovica u novom je skandalu. Iako se politicke strasti probudene presudom madarskog suda prvom potpredsjedniku Radimiru Cacicu još nisu stišale, nova uzbudenja izazvao je intervju dr. Davora Škrleca, doskorašnjeg pomocnika ministra zaštite okoliša, koji je prije tjedan dana podnio ostavku na to mjesto. On je za Globus progovorio o razlozima odlaska iz Ministarstva, u koje ga je dovela Mirela Holy.

Iskusio je, kaže, izravan pritisak Radimira Cacica koji je, tvrdi, od njega tražio da kao predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost izmijeni statut Fonda kako bi se na mjesto zamjenika direktora te institucije mogao zaposliti predsjednik HNS-a Zagrebacke županije Josip Jambrac.

"Kad sam mu ja odgovorio da ne želim napraviti takvu egzibiciju, poceo je galamiti. 'Znaš li ti tko sam ja? Ja sam prvi potpredsjednik Vlade, i tvoje nije da misliš nego da izvršavaš moje naredbe!'", posvjedocio je Škrlec, koji ce se vratiti na profesorsko mjesto zagrebackog FER-a.



Ocito je da novi skandal vezan uz Cacica podsjeca na slucaj ex-ministrice Mirele Holy, koja je e-mailom intervenirala za zaposlenje supruge jednog SDP-ovca u Hrvatskim željeznicama. Politicki analiticari smatraju da je slucaj identican, ali smatraju da njegov rasplet nece biti isti. Dok je Holy morala dati ostavku, Cacicu se nece dogoditi ništa.

Nema, pak, sumnje da ce Vlada pretrpjeti politicku štetu i pad rejtinga zbog još skandala u koji je upleten njezin prvi potpredsjednik. Analiticari upozoravaju da se od Kukuriku vlade nisu ocekivale takve afere.

Cacic nije želio komentirati Škrlecove izjave u "Globusu". Neslužbeno, iz njegovog je ministarstva poruceno samo to da se ministar "na tu razinu" nece spuštati. Kad je u pitanju imenovanje HNS-ovca Jambraca u Fond za zaštitu okoliša, neslužbeno doznajemo da se uistinu pripremaju izmjene statuta Fonda, dok je pri kraju i izbor novog direktora te institucije. Bivša ministrica Mirela Holy, zamoljena da prokomentira Škrlecove prozivke, odgovorila nam je da su sve njegove izjave tocne. (Dubravko GRAKALIC i Bojana MRVOŠ PAVIC)

Škrlec protiv Plomina na ugljen, ali glasao je za njega

Davor Škrlec se na celu Povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš Plomina 3 u više navrata javno suprotstavljao gradnji treceg bloka Plomina na ugljen. "Bude li se gradila Plomin 3 na ugljen", ponovio je u razgovoru za Globus, "Hrvatska ce placati naknade za zagadenje okoliša". Možemo, kaže, izgraditi sustav za hvatanje i skladištenje CO2 koji bi nas, medutim, koštao oko pola milijarde eura, cijela elektrana pak 300 milijuna eura više. "Sagraditi treba plinsku elektranu, pogotovo što se na Krku planira LNG terminal koji ce nam davati ogromne kolicine plina", istice Škrlec.
Na pitanje zbog cega je, ipak, na zadnjoj sjednici Povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš krajem lipnja, digao ruku za studiju koja govori o elektrani na ugljen, Škrlec nam je sms porukom odgovorio: "Da sam glasao protiv, studija bi ipak bila prihvacena. Tko poznaje proceduru, zna da mišljenje ne obvezuje Ministarstvo da donese pozitivno rješenje".

SDP bez rasprave

SDP-ovo Predsjedništvo završilo je popodnevno zasjedanje nakon manje od sat vremena, a po rijecima dijela clanova Predsjedništva, nije se raspravljalo o prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Cacicu, kao ni o "slinavcima" koje je spominjao potpredsjednik stranke Zlatko Komadina.
Komadina je nakon sjednice novinarima izjavio da Radimir Cacic i nepravomocna presuda protiv njega kao ni "slinavci" nisu bili tema rasprave, a upitan zar o tome nije bilo baš ni rijeci, odgovorio je kako to ne može kategoricki tvrditi ali da ta pitanja nisu prevladavala. (Hina)


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter