Čačić: O meni sude oni koji me ne poznaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjestan sam odgovornosti, ali sam počašćen i ponosan na povjerenje koje mi je ukazano, rekao je na početku svog prvog obraćanja medijima novi izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić.

Nakon što je u ponedjeljak imenovan novim izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije, 61-godišnji nogometni stručnjak Ante Čačić u utorak je održao svoju prvu konferenciju za medije na novoj dužnosti.

"Hrvatska je iznad svakog igrača i svakog trenera. Svjestan sam da sam dobio izuzetno nadarene i naše najbolje nogometaše, da sam dobio u ruke hrvatski nacionalni ponos. Igrači i ja imamo čast boriti se za hrvatske nacionalne interese i zato je moj motiv golem. Ciljevi su jasni, a prvi je plasman na završnicu Eura u Francusku. Dat ću sve da se ti ciljevi ispune. Vjerujem u naš uspjeh, jer da nije tako, ne bih se prihvatio ovog posla", rekao je novi izbornik u podužem uvodnom obraćanju. Čačićev izbor dočekan je u javnosti i medijima s dosta negativnosti, njegov izbor podržalo je samo šest posto ispitanika, ali to nije utjecalo na samopouzdanje novog izbornika.

"Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Trenirao sam devetoricu igrača koji su na popisu. Nisam pao s Marsa. O meni sude ljudi koji me ne poznaju. Slično sam doživljavao i kad sam dolazio u Dinamo. Ono što me drži je rad, odgovornost i poštenje u svom poslu. To sam dokazao gdjegod sam bio, a to ću dokazati i u reprezentaciji, koja je vrh moje karijere. Žao mi je što se šalje poruka da je sramota u Hrvatskoj raditi, da se radeći u Hrvatskoj ne možete potvrditi. Zbog čega ja ne bih mogao biti potvrđen kao trener u Hrvatskoj? Ovo je poruka da se ustrajnim, poštenim radom može doći do kud sam ja došao kao trener u svom poslu došao i na to sam izuzetno ponosan", odgovorio je Čačić kritičarima. Na pitanje o presudnom utjecaju Zdravka Mamića pri njegovom izboru na novu dužnost, Čačić je odgovorio:

"Svi koji me znaju, znaju da sam svoj. Zdravko Mamić i ja smo surađivali u Dinamu godinu dana. Imali ste priliku pratiti me i iz mog rada iščitati koliko sam samostalan. Utjecaj Zdravka Mamića je isti danas kao što je bio kad su birani Slaven Bilić, Igor Štimac i moj prethodnik Niko Kovač. Siguran sam da ga se pitalo i da o meni nije mogao reći ništa loše. Ne vjerujem da itko hrvatsku reprezentaciju želi staviti pod svoje privatne interese, što se permanentno imputira Mamiću. On me dobro poznaje i ako me on preporučio, to je za mene veliki kompliment."

Novi izbornik je za svog prvog pomoćnika izabrao 48-godišnjeg Antu Mišu, bivšeg hrvatskog reprezentativca kojemu je u trenerskoj karijeri najznačajniji bio angažman u Hajduku. Uz njega, Čačiću će pomagati i 37-godišnji Josip Šimunić, član ekskluzivnog kluba hrvatskih reprezentativaca koji su odigrali više od sto utakmica za "vatrene", a čija je karijera završila FIFA-inom zabranom nastupa na deset utakmica zbog izvikivanja ustaškog povika "Za dom, spremni" nakon pobjede nad Islandom u studenom 2013., u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"Radi se o oličenju poštenja, čestitosti i profesionalnosti u nogometu. On je omiljen kod većeg dijela navijača, isto tako među igračima. On će sigurno biti itekako bitan čimbenik u stvaranju ozračja u reprezentaciji i oko reprezentacije da bi napravila željeni rezultat. To je jedini razlog zašto je Joe u stručnom stožeru. Što se tiče njegove nesmotrenosti, on je za to kažnjen, kaznu je odradio i nadam se da je svjestan da sad ima priliku, svojom nogometnom kvalitetom i karizmom koju nosi kao igrač, za rehabilitaciju", odgovorio je Čačić na pitanje o Šimunićevom uvrštavanju među svoje pomoćnike.

Za trenera vratara Čačić je angažirao još jednog bivšeg reprezentativca, 50-godišnjeg Marijana Mrmića koji je u toj ulozi već bio u raznim državnim selekcijama. Za kondicijske pripreme brinut će Leonard Sovina koji je s hrvatskim izbornikom surađivao u Lokomotivi. Novi je izbornik potvrdio da će uz njega na klupi reprezentacije sjediti i tehnički direktor reprezentacije Romeo Jozak.

"On je spona između vrhuške Saveza. Reprezentacija mora imati čovjeka za vezu, a to je Romeo Jozak. Meni su u svim klubovima na klupi sjedili tehnički ili sportski direktori i mene on kao takav smetati neće." Čačić je zahvalio svom prethodniku Niki Kovaču na dosad obavljenom poslu u ovom kvalifikacijskom ciklusu i pozvao navijače da budu uz reprezentaciju. "Podrška navijača nam je jako važna. Lakše se na travnjaku boriti za Hrvatsku, kad je Hrvatska uz nas", zaključio je Čačić.

Čačić pozvao Pivarića i Čopa

Novi izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić u utorak je objavio i svoj prvi popis igrača na koje računa u posljednjim dvjema utakmicama skupine H kvalifikacija za EURO 2016., protiv Bugarske 10. listopada u Zagrebu i Malte 13. listopada u Ta'Qaliju.

Na Čačićevu popisu su 23 imena, od kojih su svi već barem jednom nastupili za Hrvatsku, a u odnosu na posljednju akciju, posljednju u kojoj je ibzornik bio Niko Kovač, nalaze se dva nova imena i to branič Dinama Josip Pivarić i napadač Malage Duje Čop.

S posljednjeg Kovačeva popisa nisu pozvani branič PAOK-a Marin Leovac, veznjak Hajduka Mijo Caktaš i napadač Fiorentine Ante Rebić.

Hrvatska reprezentacija:

Vratari: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Hajduk), Ivan Vargić (Rijeka)

Braniči: Darijo Srna (Šahtar), Šime Vrsaljko (Sassuolo), Marko Lešković (Rijeka), Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva), Domagoj Vida (Dinamo Kijev), Dejan Lovren (Liverpool), Danijel Pranjić (Panathinaikos), Josip Pivarić (Dinamo Zagreb)

Veznjaci: Luka Modrić, Mateo Kovačić (oba Real Madrid), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozović (Inter Milano), Ivan Rakitić (Barcelona)

Napadači: Nikola Kalinić (Fiorentina), Marko Pjaca (Dinamo Zagreb), Ivan Perišić (Wolfsburg), Ivica Olić (HSV), Mario Mandžukić (Juventus), Andrej Kramarić (Leicester City), Duje Čop (Malaga) (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter