Čačić: Nitko iz vlade nije vidio zakon

(D. Tadić/CROPIX)
(D. Tadić/CROPIX)

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić večeras je demantirao tvrdnje potpredsjednice Vlade i SDP-a Milanke Opačić da nitko iz HNS-a na sastancima užeg kabineta Vlade nije imao prigovora na prijedlog uvođenja poreza na nekretnine te istaknuo da su se na taj koncept, i na samom užem kabinetu, stavljale određene primjedbe, pa i njegove, no da je zakon predstavljen javnosti, a da ga nitko iz vlade nije vidio.

Upozorio je da potpuno kriva prezentacija izlaska u javnost - kao da se radi o gotovom činu, koji stupa na snagu 1. travnja. Gotovo kao da ga je donio Sabor, a nije još ušao ni u procedure mišljenja Vlade, istaknuo je. 

"Ideja o uvođenju zakona o porezu na imovinu je prisutna i bila je u razgovorima koalicijskih partnera dvije godine, čak i u samoj pripremi Plana 21 - vrlo precizna. Od samog početka ta ideja nikada nije pretpostavljala ni predviđala plaćanje poreza vlasnika nad stambenim prostorom koji koristi. Nakon niza rasprava došlo je do transformacije ideje iz koncepta porez na imovinu u porez na nekretnine, dakle promijenjen je koncept", rekao je Čačić u izjavi za Hinu.

"Nakon toga o konceptu poreza na nekretnine se razgovaralo u nekoliko navrata u različitim formama članova Vlade, članova užeg kabineta, pa i na samom užem kabinetu, i tu su se stavljale određene primjedbe. Moje, ne samo na visinu djela koji se ne oporezuje što je već spomenuto javnosti, nego i primjerice na regionalnost poreza", kazao je Čačić upozorivši da bi s obzirom na strukturu, uvođenjem tog poreza, koji zamjenjuje prirez, hrvatski kontinentalni dio ostao bez prihoda. 

Istaknuo je da je sve o čemu se razgovaralo, kao i niz drugih stvari, trebalo proći kroz utvrđene procedure Vlade, a one pretpostavljaju mišljenja ministarstava, stručnu koordinaciju, pa ministarsku koordinaciju, a tek onda uži kabinet i na kraju Vladu. "Provjeriti, definirati, pripremiti, dogovoriti, s obzirom na to da znače i osjetljivost, a posebno s obzirom na vrijeme recesije u kojem se zakon predlaže. Ništa od toga nije učinjeno, rekao je Čačić.

"Zakon je, a da ga nikada nitko iz Vlade nije vidio, predstavljen po prvi put hrvatskoj javnosti. A tek onda, dan nakon toga, je upućen u procedure Vlade", rekao je predsjednik HNS-a i donedavno prvi potpredsjednik Vlade. Istaknuo je da je jedna stvar ideja i koncept, a druga stvar zakon.

"To su potpuno dvije različite stvari. Puno ideja nije nikada pretočeno u zakone, puno koncepata je bitno promijenjeno i odgođeno i u ovoj Vladi. Ono što je ovdje potpuno krivo je prezentacija izlaska u javnost kao da se radi o gotovom činu, koji stupa na snagu 1. travnja. Gotovo kao da ga je donio Sabor, a nije još ušao niti u procedure mišljenja Vlade, izjavio je predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

Na pitanje koji će sada biti potez njegove stranke u koaliciji, rekao je kako očekuje da se napravi ono što je nužno - procedure Vlade, dogovori, tajming koji je primjeren, sve ono što treba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter