Cacic: Nema plana B, ovo se mora odraditi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U 9. mjesecu cemo biti u punom zamahu ili, što se mene tice, u ovoj Vladi necu sudjelovati; nema plana B, ovo se mora odraditi, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Cacic na Novoj TV govoreci o Vladinu planu investicija i gospodarskom rastu u ovoj godini.

Cacic je ocijenio kako je Hrvatska u toliko dubokoj krizi da je jedini izlaz agresivni rast, optimizam i zapošljavanje. Na novinarski upit odgovorio je i kako premijer Zoran Milanovic apsolutno »drži leda« njegovim projektima.

Prvi potpredsjednik Vlade rekao je i kako u ostvarenju tog cilja Vlada mora »intenzivno eliminirati« one koji su prepreka u administraciji te dovoditi ljude koji su »potpuno posveceni Vladinu programu«. Pri tom istice kako je veci problem od administracije situacija u javnim tvrtkama.

Odraditi investicije


Maksimalne investicije koje u ovoj godini može odraditi pet javnih poduzeca i dva ministarstva vrijedne su 1,83 milijarde eura. Otkrio je to na sjednici Vlade prvi potpredsjednik Radimir Cacic predstavljajuci Vladin dokument "Pokretanje novog investicijskog ciklusa u razdoblju od 2012. do 2015. godine", a Vlada je otkrila tek planove za ovu godinu.

Uz 1,83 milijarde eura, koliko bi u ovoj godini trebala investirati uglavnom javna poduzeca, Cacic vjeruje u još 600 milijuna investicija iz privatnih izvora, kojima bi se kroz javno-privatno partnerstvo gradili objekti u školstvu, zdravstvu, pravosudu, obrani, ali i projekti energetske ucinkovitosti. Tako bi se do kraja godine u projekte od javnog znacaja mogle uložiti do 2,4 milijarde eura i to je najjaci temelj Vladinog plana o rastu BDP-a od 0,8 posto u ovoj godini u kojoj se ocekuje recesija u vecini europskih zemalja.

Na sjednici Vlade nije se detaljno govorilo o pojedinacnim projektima, ali pojašnjavaju da nije rijec o velikim projektima jer za njihovu pripremu treba od šest do 18 mjeseci, nego ce javna poduzeca krenuti s više manjih projekata.

Prvi je potpredsjednik, priznaje, bio šokiran cinjenicom da je Hrvatska osmi uvoznik energije u svijetu po kolicinama te drugi uvoznik energije po glavi stanovnika.

- Drugi smo, iza Finske koja gradi nuklearnu elektranu. Kada je Finci dovrše, bit cemo najgori na svijetu, prognozira Cacic. Izmedu ostaloga rješenje vidi u tome da Hrvatska investira u elektrane i luke te u korištenje magistralnih plinovoda u koje su vec uložene milijarde kuna.

- Nije znala ljevica što radi desnica! Dok se Unija oporavljala, mi smo povecavali javni dug, MMF govori o eksploziji duga s 42 na 63 posto BDP-a u tri godine. Sad smo u novom valu recesije u posebno opasnoj zoni. Stvar ide u propast, nije nimalo optimistican prvi potpredsjednik Vlade. Po njemu sve je stalo, odnosno otišlo kvragu, osobna potrošnja, BDP i investicije.

Kako bi se to promijenilo natjerao je, kako tvrdi, javna poduzeca da svoj investicijski plan za ovu godinu povecaju za više od pola milijarde eura na 1,5 milijardi eura i takva su ulaganja po njemu jako visok cilj. (Hina, Jagoda MARIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter