Čačić: Neće biti otkaza nego 16.000 umirovljenja

Čačić i Mudrinić
Čačić i Mudrinić

Turizam nam je dao zraka da ne potonemo, ali još nismo dostigli dno. Padat ćemo i narednih mjeseci a oporavak počinje tek u trećem kvartalu 2013. godine, rekao je pred velikim brojem slušatelja prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na gospodarskom panelu "Regija 3.0" Weekend Madia Festivala.

Svoju je prognozu utemeljio na činjenicama da se godinama radilo bez koncepta, pa su se prvo donosile interesne odluke, a u posljednje dvije godine se nije činilo ništa.

"Rezultat je snažni pad svih pokazatelja koje moramo zaustaviti pa tek onda krenuti dalje. Okidač našeg rasta bit će ulaganje tri milijuna eura u energetiku i snažna ulaganja javnih poduzeća", poručio je Čačić

Na pitanje moderatora Mislava Bage ima li sadašnja vlada cilj i snagu preokrenuti krizu Ivica Mudrinić je rekao da je kompetentnija od prethodne i da je već napravila zaokret, te da su najveću kompetentnost pokazali Radimir Čačić i Slavko Linić.

Ipak po njemu nam manjka strategija koja mora odrediti kakva država ćemo biti i čemu stremimo. Tako u reindrustrijalizaciji ne moramo vraćati utrnulu proizvodnju već razvijati nove visoke tehnologije, a potom i promišljati energetiku i promet značajne za razvoj drugih grana. Državi trebaju ostati šume, vode i glavna infrastruktura, a sva ostalo treba privatizirati.

Radimir Čačić je dodao da se strateško planiranje podrazumijeva jer ćemo ulaskom u Europsku uniju morati donositi proračun za narednih sedam godina. Po njemu, planirat se mora i na duže rokove, najmanje na osam godina ili dva izborna mandata, kako se ne bi u svakom ciklusu mijenjali prioriteti.

"Imamo puno problema i malo vremena za dublje analize. Moramo djelovati u hodu pa smo već osmislili mjere kako smanjiti javni sektor od 230 tisuća ljudi. Neće biti otkaza ali ćemo nastojati umiroviti 16 tisuća njih koji imaju pravo na mirovinu i još 17 tisuća onih koji imaju pravo na izvanrednu mirovinu. Novozaposleni će se ocjenjivati, pa će ako ne zadovolje moći dobiti otkaz, kao i u privatnom sektoru", rekao je Čačić.

Komentirajući povoljnu ocjenu agencije Finch Ivica Mudrinić je rekao da je to preduvjet za ulaganja u Hrvatsku, u kojoj se sada više isplati ulagati u državne obveznice nego privredu. Uz konstataciju da je naš financijski sektor krhak, pa se ne mogu očekivati velike investicije, naročito s rokom otplate preko deset godina, Radimir Čačić je upoznao prisutne da su u Hrvatskoj bili eksperti Svjetske banke.

Vlada je od njih tražila povoljni kredit od 200 milijuna eura, koji će se preko HBOR-a ubrizgati u gospodarstvo. Svjetska banka je nudila 50, pa su se našli na 125 milijuna eura na 18 godina s počekom od tri godine. Obećana su i sredstva za gradnju vjetroelektrana.

Na konstataciju da smo spori Čačić je rekao da je to dio našeg mentaliteta i ostatka socijalizma, zbog čega nam je sve sumnjivo, posebno strani investitori koji kao hoće na nama zaraditi. Rekao je da u suprotnom ne bi ni dolazili, pa se moramo priviknuti da je profit legalan i poželjan ako ćemo i mi od njega imati koristi.


Mudrinić je dodao da vremena više nema, pa Vlada treba obznaniti narodu da bez stranih investicija nema razvoja i budućnosti. Zbog toga se ne treba stalno vraćati u prošlost, a prijepore oko privatizacije moraju rješavati organi gonjenja. (Napisao Aldo POKRAJAC; snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter