Cacic: Manje pricajte na mobitele pa cete imati za struju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic preporucio je danas gradanima da smanje telefoniranje putem mobitela pa ce lakše moci platiti struju.

"Hrvatski gradani više troše na mobitele nego na struju. Treba smanjiti broj impulsa i manje pricati pa ce se naci 40 kuna za struju", rekao je Cacic u Varaždinu komentirajuci poskupljenje elektricne energije i plina.

Upitan kako ocekuje da ce gradani, kojima su prosjecne place na razini od 40 posto europskog prosjeka, izdržati nova poskupljenja struje i plina, Cacic je odgovorio da nije nepoznanica da su hrvatske place bitno niže od europskog prosjeka, ali je rekao da proizvod koji ne ovisi o nama ima cijenu koja je svjetska ili europska. "Energija je takav proizvod koji ne ovisi o nama i moramo je platiti."

Cacic je rekao da nije svejedno placamo li je tako da placamo veci porez, a iz budžeta subvencioniramo energiju pa nam se cini da placamo manje kao domacinstvo, ili da placa onaj koji troši. "Na kraju, u sumi, cijela zemlja plati isto, ali nije svejedno, jer u ovom slucaju cijenu svjetskog proizvoda, kao što su energija, nafta, plin i posredno struja, placa onaj tko koristi. A struju koriste gotovo svi, iako ne jednako, a plin ne koriste svi", rekao je Cacic. "A kad se placa ispod svjetske cijene plina, onda svi gradani placaju tako da se kroz budžet pokriva gubitak onog tko kupuje. Ne treba biti ekonomski genije da se zakljuci što je što", dodao je.

Ministar Cacic takoder je ustvrdio da ce porez na teleoperatere od šest posto biti na snazi sve dok telekomunikacijske tvrtke ne objave precizan plan investicija s iznosima i rokovima, što ocekuje da se dogodi sljedeci tjedan.

"Ocekujem ga vec par mjeseci, ali nisam ga dobio, pa porez stoji i stajat ce tako dugo dok ne dobijem precizan plan investicija i garancije da ce krenuti investicije teleoperatera u Hrvatskoj iz profita koji imaju", rekao je Cacic.

Istaknuo je da hrvatska država i nezavisna tijela koja ona postavlja vrlo cesto predstavljaju cijeli niz prepreka za investicije te da je zato preko Ministarstva graditeljstva skinut cijeli „spektar prepreka kako bi se mogla poceti širiti mreža i davati kvalitetniji signal.

„Veliki i kljucni pomak moramo napraviti u fiksnoj telefoniji koja je strahovito zaostala. Nemamo kvalitetnu zemaljsku mrežu i u to treba investirati. Naši propisi su prepreka. Moramo otvoriti prostor za investicije. To je red velicine cetiri i pol milijarde kuna, rekao je prvi potpredsjednik Vlade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter