Čačić: Katar zainteresiran za dobavu plina i turizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Katar je zainteresiran za dugoročnu dobavu plina i izgradnju LNG terminala u Hrvatskoj, a konačni dogovor o katarskom ulaganju mogao bi biti postignut do posjeta Rijeci katarskog emira Hamada al-Tanija na proljeće sljedeće godine, rekao je u ponedjeljak u Dohi prvi potpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Čačić predvodi gospodarski dio hrvatskog izaslanstva koje boravi u Kataru u sklopu višednevnog službenog posjeta predsjednika Ive Josipovića. Jedna od glavnih tema razgovora hrvatskih dužnosnika s katarskim domaćinima je sudjelovanje Katara u izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku vrijednog oko 600 milijuna eura.

Ministar Čačić kazao je da mu je na sastancima s katarskim dužnosnicima "potvrđen ključni element za Hrvatsku u ovom posjetu, a to je spremnost i interes Katara da dugoročno kroz 25 godina podrži projekt LNG-a". "Kad imate jedan takav dugoročni aranžman onda možete otvarati investiciju", rekao je Čačić. "Isto tako, ali potpuno odijeljeno od toga jer to su dvije različite operacije, iskazan je i njihov interes za sudjelovanje u LNG terminalu ... zajedno s drugim partnerima koji potencijalno mogu u tome sudjelovati", kazao je Čačić.

Ministar Čačić je također naglasio da je razgovor s emirom al-Tanijem bio vrlo konkretan. "Emir je dobro upoznat s projektom, izrazio je žaljenje što nismo realizirali dogovor o LNG terminalu od prije desetak godina jer je prošla vlada 2005. prekinula projekt", rekao je Čačić. "Emir al-Tani je dao potpuno precizan i jasan nalog ministru energetike i industrije Muhamedu al-Sadi da te razgovore nastavimo", kazao je ministar, dodajući da bi do emirova posjeta Hrvatskoj sljedeće godine projekt trebao biti definiran.

"Naravno da ćemo koristiti najbolje svjetske konzultante u pregovorima s Katarom jer se radi o ogromnom novcu i o dugoročnom projektu, ali ono što je sasvim sigurno da u sljedećih nekoliko mjeseci moramo imati sve definirano - koji će partneri sudjelovati, koji su uvjeti dobave, koji su uvjeti financiranja i koji su tehnički uvjeti", kazao je Čačić. "Svakako očekujemo da do posjeta emira Rijeci, koji je gotovo sasvim siguran, cijela priča bude definirana", rekao je Čačić.

Kako je ranije najavljeno, katarski emir al-Tani bi najvjerojatnije na proljeće sljedeće godine trebao doći u uzvratni posjet Hrvatskoj prigodom otvaranja islamskog centra u Rijeci, čiju je izgradnju u znatnoj mjeri financirao Katar.

On je također kazao da su Katarci pokazali zanimanje i za druge projekte u energetici, poput hidroelektrana, te za projekte u turizmu.

U Kataru se nalazi brojno gospodarsko izaslanstvo u kojemu sudjeluje više od četrdeset predstavnika hrvatskih tvrtki. Oni su tijekom dana održali niz sastanaka s katarskim kolegama, a na gospodarskom forumu Hrvatska-Katar u utorak imat će priliku uvjeriti svoje domaćine da je Hrvatska zemlja u koju se isplati ulagati i s kojom se isplati poslovati.

U nedjelju je u sklopu Josipovićeva posjeta otvoreno hrvatsko veleposlanstvo u Dohi, prvo hrvatsko veleposlanstvo u nekoj od zemalja Perzijskog zaljeva. To bi veleposlanstvo trebalo osigurati hrvatskim poslovnim ljudima bolje uvjete za dolazak na tržište jedne od najbogatijih zemalja svijeta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter