Čačić jednoglasno isključen iz HNS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedništvo HNS-a na svojoj je večerašnjoj sjednici donijelo jednoglasnu odluku o isključenju Radimira Čačića iz stranke. O tome je nakon završetka višesatne sjednice novinare izvijestila predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

- To je odluka koja je konačna po našem statutu, kratko je rekla Pusić, te dodala da će šire o ovoj odluci govoriti na sutrašnjoj konferenciji za novinare.

Kako se može neslužbeno doznati, predsjedništvo HNS-a ovu je odluku donijelo nakon što se predsjedništvo organizacije stranke u Međimurskoj županiji velikom većinom glasova opredijelilo za Čačića. O Čačiću će raspravljati i predsjedništvo organizacije HNS-a u Varaždinskoj županiji, gdje je odnos snaga podijeljen. Ovom odlukom predsjedništvo HNS-a na državnoj je razini pojačalo poziciju šefa HNS-a Varaždinske županije i predsjednika Središnjeg odbora stranke Predraga Štromara, koji podržava Pusić.

Ove dvije županijske organizacije ključne su naime za budući rasplet događanja u HNS-u nakon Čačićevog isključenja jer se radi o njegovoj bazi i području u kojem HNS ima najviše članova i dobiva daleko najviše glasova na izborima.

Da bi tu moglo biti problema za vodstvo stranke pokazuje i izjava zamjenice varaždinskog gradonačelnika i saborske zastupnice Natalije Martinčević, koja je najviša dužnosnica HNS-a koja se javno izjasnila protiv izbacivanja Čačića.

- U demokratskim se strankama stvari rješavaju demokratskom procedurom. A provođenje postupka protiv čovjeka koji je u zatvoru i koji se ne može braniti nema veze s demokracijom. Vjerujem da si HNS kao borac za demokraciju to neće priuštiti, rekla je Martinčević prije odluke predsjedništva. Dodala je da Čačić "nije medijski istupao niti se u ime stranke dogovarao i pregovarao jer za to nema legitimitet".

- Privatno druženje sa stranačkim i izvanstranačkim kolegama, s kojima je u politici već godinama, ne može biti predmet razgovora u stranačkim tijelima ni sankcija, rekla je Martinčević. Vodstvo HNS-a u Varaždinskoj županiji krajem prošle godine dalo je punu podršku Čačiću u namjeri da se nakon izlaska iz zatvora vrati u vodstvo HNS-a. Međutim, izgleda da je Štromar sada čvrsto uz Pusić.

Potpredsjednica Međimurskog HNS-a Sandra Herman je izjavila da je predsjedništvo međimurske Županijske organizacije HNS-a na svojoj sjednici u utorak navečer jednoglasno zauzelo stajalište da se protivi izbacivanju Čačića iz stranke. Iz stranačke središnjice neslužbeno se moglo čuti da je veliki dio prisutnih podržao vodstvo stranke.

Međutim, iz pouzdanih se izvora doznaje da je velika većina članova predsjedništva međimurskog HNS-a protiv Čačićevog isključenja. Što se tiče saborskih zastupnika, Čačiću su vrlo bliski osim Martinčević još i Dragutin Glavina i Marijan Škvorić. Posljednja su dvojica dosad davala izjave u kojima podržavaju i Čačića i vodstvo stranke te su apelirali da se pokuša postići neki kompromis.

Čačić bi iz zatvora u Valturi trebao izaći u travnju ili svibnju ove godine. (Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter