Cacic: Jakovcic je u pravu, ali konzervatori su županijski

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic danas je na pitanje novinara što može poruciti Ivanu Jakovcicu, koji odgovara investitore od projekta "Brijuni-rivijera" i kritizira HNS tražeci smjenu zamjenika ministrice kulture, odgovorio da Jakovcic ima pravo u dijelu kad kaže da se dogodila situacija koja se nije smjela dogoditi.

"Ne smije se desiti da se u Hrvatskoj priprema i pokrene investicija, da se uloži novac u projekte i daju bankarske garancije, da se ide u natjecaj i da se natjecaj realizira i da onda Konzervatorski zavod koji je, nota bene, županijski, dakle, od gospodina Jakovcica, donese odluku kojom ustvari sprjecava potpunu gradnju", kazao je Cacic.

Zanimljivo, dodaje on, 20, 30 pa i 40 godina takvu odluku Zavod nije donosio, a sad ju je donio kad se našla 'krava muzara' koju bi se moglo vjerojatno ucjenjivati i tražiti posao za Zavod, a možda i ne samo za Zavod.

"Nije to prvi slucaj takvih ucjena ni prvi slucaj kriminala u konzervatorskom poslu, ali je gotovo nevjerojatno da se to danas može desiti", kazao je Cacic opetovano naglašavajuci da se takve stvari ne smiju dešavati jer su izravno protiv interesa Hrvatske i Istre, zapošljavanja hrvatskih gradana, stvaranja dohotka i profita.

Jakovcicevu reakciju je ocijenio neprimjerenom narocito zato jer je rijec o županijskom zavodu. "Neka pogleda sam sebe, osvrne se i vidi tko je tamo. Problem je u tome da je to u državnoj vertikali", rekao je Cacic.

Naveo je da su rješenja poznata: postoji žalba koja ce doci na drugostupanjsko tijelo, a to je ministarstvo, koje ce razmotriti sve uvjete. "Važno je da se takve stvari jednom zauvijek sprijece. Zauvijek", porucio je Cacic i naglasio da se mora napraviti slika stanja - što je pod zaštitom, a što nije.

"Svaki investitor u Hrvatskoj, strani ili domaci, mora znati što je pravni status projekta u trenutku kad ulazi u projekt. Nema više naknadne pameti niti ikoga koji bi se svojom ucjenom na to 'nalijepio' bez obzira tko to bio. Eto, to ce sada napraviti Ministarstvo kulture", rekao je Cacic.

Porucio je i kako se ne osjeca napadnutim od strane gospodina Jakovcica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter