Čačić između Karamarka i Milanovića

Radimir Čačić (M. MIJOŠEK)
Radimir Čačić (M. MIJOŠEK)

Iako je na odsluženje zatvorske kazne otišao s rejtingom jednog od najnegativnijih hrvatskih političara, danas se o Radimiru Čačiću govori kao o - budućnosti nacionalne politike. Proturječni Čačić, bivši predsjednik HNS-a i nekadašnji prvi potpredsjednik Milanovićeve Vlade, planira osnovati Narodnu stranku - reformista, okupiti koalicijski stranački blok na centru, dobiti mjesta u parlamentu na sljedećim izborima i vratiti se tamo gdje je bio prije godinu dana. Koliko je to moguće i tko, zapravo, čeka da Čačić stupi na scenu?

- Čačić će ostati važna figura na političkoj sceni, što se za njegovu bivšu stranku, HNS, ne može reći, smatra dr. Žarko Puhovski, politički analitičar, i dodaje: "On je jedini političar na sceni koji ima saveznike na svim stranama. To su Milan Bandić i Nikica Gabrić, odnosno skupina stranaka i političara na centru koja bi mogla poslije izbora pregovarati s HDZ-om. Svi ostali neće biti u prilici na pregovore s Karamarkom, dok bi skupina oko Čačića mogla biti onaj 'jezičac na vagi' s kojim će HDZ trebati pregovarati da bi imao većinu u Saboru".

Posve suprotno stajalište zastupa sociolog dr. Slaven Letica, koji smatra da Radimir Čačić ne može, poslije svega, postati politički lider.

Simptom konfuzije

- Čačić je jedan od simptoma etičke konfuzije u Hrvatskoj s jedne strane i beznađa s druge strane. On je više simptom, nego pojava. Sve je to tužno, komentira dr. Letica. Smatra da je Čačićeva politička budućnost vrlo upitna, iako su mogući razni "trikovi" da bi popravio rejting pri ponovnom ulasku u političku arenu.

- Čačić bi mogao "isplivati" da, primjerice, podrži Kolindu Grabar Kitarović, što bi njemu diglo rejting, a njoj djelić lijevih glasova, kaže Slaven Letica.

U trenutku kad je dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade, 14. studenog 2012., Čačić je bio najnegativniji političar u zemlji po istraživanju Cro Barometra. Čak ga je 27,2 posto birača smatralo najvećim negativcem među svim političarima. Mjesec dana kasnije, u prosincu, pao je na drugo mjesto (18,9 posto), u siječnju 2013. još uvijek je bio drugi sa 16,5 posto negativnog rejtinga, u veljači 2013. pao je na treće mjesto (s 12,4 posto), da bi mjesec dana prije odlaska u zatvor, u svibnju 2013., bilježio šesto mjesto (4,6 posto) na listi najnegativnijih dužnosnika.

Trinaest mjeseci kasnije Čačić se, s podrškom nekolicine saborskih zastupnika i novom udrugom Narodna stranka (u rujnu će postati strankom) vraća u borbu za vlast u zemlji.

Analitičar Žarko Puhovski smatra da on može postati saveznik HDZ-a, iako je ujedno i jedini političar u Hrvatskoj kojeg uvažava Zoran Milanović.

Može osvojiti

- Čačićeva šifra je kao kod Hitchcocka - sjever-sjeverozapad. Tamo će dobiti četiri-pet mandata, zajedno s Bandićem i drugima može osvojiti respektabilan broj saborskih klupa. Uzima glasove SDP-u, ali i djelu bivših HDZ-ovaca ako ta stranka ode udesno, objašnjava dr. Puhovski i naglašava: "Manjine neće moći pregovarati s HDZ-om zbog Vukovara, i to snaži poziciju Čačićeva stranačkog bloka na centru".

Jasno je da bi iskusni Radimir Čačić mogao "isposlovati" razne oblike koalicijskih dogovora, kad bi za tako nešto bio u prilici. Ipak, odlučit će birači, a oni bi mogli glas dati novim političkim licima, poput ORaH-a na ljevici ili Hrvatske zore na desnici.

- Na sljedećim parlamentarnim izborima dogodit će se preokret. Pojavit će se neki novi političari. Vjerujem da će uspjeti inicijativa oko promjene izbornog zakonodavstva, da bi se uvelo preferencijalno glasovanje, što bi dovelo do novih lica, slaže se dr. Slaven Letica.

Politički put Radimira Čačića od zvijezda do trnja, i obratno, svakako je zanimljivo pratiti. On svakako, kako kaže Žarko Puhovski, u nekim elementima podsjeća na krimiće Alfreda Hitchkoka. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter