Čačić ide u zatvor!

Radimir Čačić (M. MIJOŠEK)
Radimir Čačić (M. MIJOŠEK)

Županijski sud u mađarskom Kapošvaru osudio je u srijedu prvog potpredsjednika hrvatske vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića na godinu dana i deset mjeseci zatvora, javljaju mađarska novinska agencija MTI i britanski Reuters.

Sud je djelomično izmijenio odluku nižeg suda ispuštajući odredbu o trogodišnjem roku kušnje te ukinuo preliminarnu odluku o oslobađanju.

Nepravomoćnom presudom Čačić je 29. lipnja osuđen na 22 mjeseca uvjetno s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koja se 8. siječnja 2010. godine dogodila u Mađarskoj a u kojoj su poginule dvije osobe. Čačić u srijedu nije bio na sudu u Kapošvaru.

Mađarski odvjetnik prvog potpredsjednika hrvatske vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića Peter Zemcznik u srijedu nije želio komentirati pravomoćnu presudu mađarskog suda, objašnjavajući da se još nije čuo sa svojim klijentom. "Ne mogu o tome razgovarati sve dok se ne čujem sa svojim klijentom", rekao je Zemcznik za Hinu.

Glasnogovornik županijskog suda u Kapošvaru Attila Vadocz kazao je u srijedu za Reuters kako prvi potpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić mora odslužiti polovinu kazne prije nego što može biti pušten na uvjetnu slobodu.

"Čačića bi se moglo pustiti na uvjetnu slobodu nakon što provede polovinu od 22 mjeseca u zatvoru", prenosi Reuters riječi glasnogovornika mađarskog suda.

Vadocz je kazao za britansku novinsku agenciju da se Čačić na ovu kaznu ne može žaliti a da je mađarska praksa da se kazna počne služiti unutar jednog do dva mjeseca.

Prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić po povratku sa službenog puta iz Katra nije želio komentirati presudu mađarskog suda.

Čačić je poslijepodne doputovao u zagrebačku zračnu luku zrakoplovom iz Dohe, no još tijekom leta odbio je dati izjavu novinarima koji su putovali zajedno sa hrvatskim izaslanstvom.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić će dati izjavu za novinare danas u 17 sati u Banskim dvorima.

Bude li morao, kaznu će služiti u RH

Čedo Prodanović, odvjetnik Radimira Čačića, kazao je da je današnja pravomoćna presuda suda u mađarskom Kapošvaru vrlo neočekivana te da će Čačić, bude li morao, kaznu služiti u Hrvatskoj. 

"Umjesto uvjetne osude, ostala je bezuvjetna, što je apsolutno neočekivano. Kada smo bili u Mađarskoj, na više strana raspitivali smo se kakva je kaznena politika za takve događaje i rekli su da se su pretežno uvjetne osude, a posebno su nas uvjeravali da ako prvostupanjska presuda bude uvjetna, da je gotovo izlišna mogućnost da bi sud preinačio kaznu u bezuvjetnu. Tako da moram priznati da je to za mene veliko iznenađenje", kazao je Prodanović.

Čačićev odvjetnik je dodao da o presudi ne može puno više reći dok ju ne vidi i ne porazgovara s mađarskim odvjetnikom koji je bio na raspravi.

Upitan postoje li nakon pravomoćne presude drugi izvanredni pravni lijekovi kazao je da po onome što mu je javio mađarski kolega ovog trenutka "ne postoji lijek koji bi mogao odgoditi izvršenje".

Mogućnost da Čačić kaznu odsluži u Hrvatskoj dozvoljava Konvencija Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba iz 1983. i Dodatni protokol te konvencije iz 1997. koje je Hrvatska potvrdila 1994., odnosno 2009. Po toj konvenciji, transfer mora zatražiti osuđena osoba, s time se moraju suglasiti obje države, a pritom se mora voditi računa o načelu uzajamnosti.

Reakcije na presudu

Zoltan Gal, odvjetnik oštećene mađarske obitelji Liptak, izrazio je danas zadovoljstvo drugostupanjskom presudom Županijskog suda. "Drago nam je da je uvjetna kazna zamijenjena zatvorskom s obzirom na to da je riječ o teškom kaznenom djelu u kojemu je dvoje ljudi poginulo", izjavio je odvjetnik Gal za HTV. 

Zastupnici Hrvatskog sabora danas su izrazili žaljenje zbog situacije u kojoj se našao čelnik HNS-a i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, ističući da se tako nešto - izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom - može dogoditi svakome, bez obzira na funkciju.

"Teško je komentirati tuđu muku, jer je Čačiću sigurno teško", izjavio je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina. "Nitko nije nezamjenjiv, ni u poslu, ni u životu, a tko će zamijeniti Čačića, nije pitanje za mene nego za nekoga drugog", rekao je Komadina.

Iz HNS-a, SDP-ovog koalicijskog partnera u Vladi, poručili su kako u ovom trenutku nije primjereno razgovarati o tome tko će Čačića zamijeniti u Vladi i stranci. "Radi se o najkrupnijoj mogućoj unutarstranačkoj i Vladinoj odluci i dopustite najprije da se predsjednik stranke prvo obrati javnosti i da Predsjedništvo stranke donese adekvatne odluke", kazao je novinarima HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh (HNS).

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin, pak, smatra da će presuda Čačiću biti težak gubitak za koaliciju. "Ali, bit će i po onoj narodnoj - koga nema, bez njega se može", kazao je. "Ne bih bio u koži Radimira Čačića. To što se njemu dogodilo, može se već danas dogoditi i meni. Želim izraziti i sućut stradaloj obitelji u Mađarskoj vjerujući da se slično nešto neće i meni dogoditi", dodao je Kajin.

I iz četvrte stranke vladajuće koalicije, HSU-a, ne misle nagađati što će se dogoditi u koaliciji i HNS-u nakon presude. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je kako je presudu teško komentirati, ističući kako je takvu presudu bilo teško očekivati, iako se u svašta moglo sumnjati. 

"Teško je nešto komentirati što se svakome od nas u prometu može dogoditi. Za političke komentare mislim da je prerano, bit će dosta vremena. Ljudski mi je žao kolege i prijatelja, koalicijskog partnera, ali to je dio života i to se događa", poručio je Hrelja.

Upitan smatra li da Čačić treba podnijeti ostavku, odgovorio je kako vjeruje da će se Čačić ponašati u skladu sa svojim ranijim izjavama da će se, bude li presuda bezuvjetna, povući iz politike.

Na primjedbu novinara kako je Vlada očito uzdrmana jer ostaje bez prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva, Hrelja je rekao kako nije ratno stanje i da ništa nije uzdrmano, te da će se naći rješenje u okviru HNS-a i vladajuće koalicije.

"Mogu samo reći da mi je na ljudskoj i osobnoj razini jako žao Čačića. Suosjećam s gospodinom Čačićem, to je nešto što se svakome može dogoditi", rekao je Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas kako je premijer Zoran Milanović dokazao svoj avanturizam time što je Radimira Čačića stavio za prvog potpredsjednika vlade, komentirajući tako činjenicu da je prvi potpredsjednik vlade osuđen u Mađarskoj na kaznu zatvorom.

Za HDZ-ovu zastupnicu i bivšu predsjednicu vlade i te stranke Jadranku Kosor nema dvojbe kako se premijer Zoran Milanović treba postaviti prema presudi Čačiću."Što se tiče Čačića suosjećam s njim, vrlo je neugodna situacija i za njegovu obitelj, ali mislim da politički premijer nema puno izbora", kazala je Kosor.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar smatra kako je sada na potezu premijer, vladajuća koalicija i HNS, podsjetivši kako je pravomoćna presuda na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci prepreka nastavku obnašanja dužnosti. (Hina)   

  


Podijeli: Facebook Twiter