Cacic: Hitno mijenjati Zakon o radu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic izjavio je danas da je što prije potrebno izmijeniti odredbe Zakona o radu, ali je dodao da se nece zadirati u prava.

Sasvim sigurno nužno je i mijenjanje Zakona o radu, i to u u onim segmentima koji su potpuno neprihvatljivi, a to je ona apsolutna rigidnost da je on nepromjenjiv, kazao je Cacic odgovarajuci prije sjednice Vlade na novinarski upit da li ce za zadržavanje kreditnog rejtinga trebati mijenjati i Zakon o radu u dijelu koji se tice produžene primjene pravnih pravila iz kolektivnih ugovora.

"Izmjene Zakona u tom smislu ce ici, no nisu nikakva socijalna drama niti zadiranje u prava. Mora se poštovati gospodarska situacija i kolektivni ugovori o tome moraju voditi racuna", rekao je Cacic .

"To vi ne možete objasniti ni MMF-u, ni Fitchu ni bilo kome, ali mislim da o tome postoji konsenzus sa sindikatima. Svi smo svjesni da to jednostavno ne može. I ova zemlja, ako si misli pogledati u ogledalo i reci što treba uciniti, onda i to moramo uciniti", rekao je Cacic.

Nije govorio o rokovima, no kaže je kako je to, ako se poštuje gospodarska situacija u kojoj se zemlja nalazi, potrebno napraviti što prije.

Govoreci o jucerašnjoj ocjeni agencije Fitch Ratings da predloženo smanjenje rashoda u hrvatskom državnom proracunu za ovu godinu ohrabruje, no da su planirani rezovi manji od ranije najavljenih te najavila da ce ocjena rejtinga Hrvatske biti završena do kraja prvog tromjesecja, Cacic je rekao kako je ta agencija po prvi put izrijekom rekla da je smjer kojim Vlada ide dobar i da su mjere štednje nešto što je dobar pokazatelj.

"Kad ja govorim da je to dobro, možete to sumnjati, kad to kažu ministar Linic ili predsjednik vlade, možete to sumnjati i trebate, ali Fitch, vjerujte mi, nije pod našim utjecajem", kazao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter