Cacic: HDZ ne napušta metodu pritisaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- HDZ ne napušta svoju standardnu politiku ucjene i pritisaka, i usprkos tome što su za ustavne promjene potrebni i glasovi oporbe, ide se tako daleko da se kaže da se HNS, a poglavito Vesna Pusic, protivi ulasku u Europsku uniju. Nikakve dosad uobicajene metode pritiska, ucjene, pa i netransparentnosti i prevare - vidi slucaj izbornih spiskova, ovaj put nece proci, rekao je predsjednik HNS-a Radimir Cacic u srijedu u Umagu.

Istaknuo je da su vladajuci odgovorni za zaokruživanje procesa dogovora za ulazak u EU, ukljucujuci neophodan konsenzus na pitanjima poput ustavnih promjena.

"HDZ nije dorastao zadatku. Optužbe na racun HNS-a, IDS-a i SDP-a o antieuropskoj politici nije vrijedno komentirati. Zna se tko je vodio antieuropsku politiku, doveo do toga da smo tek danas pred vratima EU-a i koja je stranka - HDZ - izlazila iz Sabornice kad je izglasan pocetak procesa", kazao je Cacic.

Upitan da procijeni gospodarske reforme Vlade i ima li ona podršku HDZ-a, Cacic je rekao da sve iz predstavljenog paketa mjera treba provesti.

"To sigurno nece biti obavljeno za ove Vlade, i njoj je to potpuno jasno. Nece jer za to nema ljudi, znanja, a niti vremena. Kad bi Vlada zaista željela nešto napraviti, onda bi definirala cilj, nositelje odgovornosti, sredstva i instrumente te vremenski okvir s kontrolnim tockama. Prvi ce test biti rebalans, a ako u njemu ne bude donja granica deset posto reza u javnoj potrošnji, znaci da Vlada ne želi ništa napraviti", odgovorio je.

Osvrnuo se i na problem visoke centralizacije države, kojom se, kako je rekao, politicki ucjenjuju opcine, gradovi i županije. "U Europi je ona na toj razini još jedino u Grckoj, a znamo kako je tamo završilo", spocitnuo je Cacic.

- Svaka druga kuna koju hrvatski gradani zarade ide u poreze, a devet desetina poreza Vladi u Zagreb. Europski je prosjek da trideset posto poreza ostaje gradovima, opcinama i županijama, a u jednoj od najrazvijenijih zemalja – Danskoj, cak 60 posto, kazao je.

Podsjetio je da su oporbeni celnici HNS-a, SDP-a i IDS-a iz Kukuriku koalicije najavili da ce dolaskom na vlast udvostruciti izvorne prihode jedinica lokalne samouprave – s 10 na 20 posto od poreza, njihove ovlasti, a uz to i odgovornosti.


Podijeli: Facebook Twiter