Čačić: Do jeseni i formalno osnivanje stranke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radimir Čačić, bivši prvi potpredsjednik Vlade, izjavio je večeras u prvome intervjuu nakon izlaska iz zatvora, kako će do jeseni i formalno osnovati političku stranku - Reformiste, i predložiti konkretne projekte i programe, jer, ocijenio je, hrvatska politička scena desetljećima je ideologizirana i glasuje se 'protiv'.

Zbog te ideologizacije, rekao je Čačić u intervjuu za Dnevnik Nove TV, jedna trećina hrvatskoga političkog tijela koja bi htjela glasovati 'za', nema za koga glasovati.

Na pitanje hoće li podržavati rad Vlade u Hrvatskome saboru, najavio je da će uvijek podržavati rad Vlade - pametne i kvalitetne prijedloge koji vode prema reformi društva, neovisno s koje strane oni dolaze - Vlade ili oporbe, te da će ih i sami davati.

Gospodarstvo će biti ključna poruka nove stranke, istaknuo je Čačić rekavši kako je očito da Hrvatska ne radi dovoljno, a hrvatski BDP je treći najniži u Europskoj uniji - ispred smo samo Bugarske i Rumunjske.

Ali, dodao je, dok je hrvatski BDP takav per capita, kada se gleda BDP po zaposleniku onda smo u sredini Europe, što pak znači da kada radimo - radimo dobro.

Čačić je istaknuo tri glavne točke programa nove stranke - gospodarstvo, radna mjesta i pravo vodstvo (leadership), dodavši kako očekuje da će biti izabran za predsjednika stranke.

Ocijenjujući rad aktualne Vlade, Čačić je rekao kako "nema dovoljno rezultata".

Spomenuo je da je, dok je on bio prvi potpredsjednik Vlade, "riješeno pitanje 40-godišnjega 'karcinoma' brodogradnje, pokrenut je proces legalizacije i fiskalizacija".

Smatra kako nije dobro što je Vlada odustala od projekta HE Ombla. O kvaliteti rada sadašnjega ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka odlučivat će, kako je rekao, građani.

Čačić je naglasio i da će pitanje s kim će koalirati njegova buduća stranka ovisiti isključivo o tome tko će im biti partner u realizaciji reformi koje će ponuditi.

Na izravan upit hoće li surađivati s premijerom Zoranom Milanovićem ili s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, Čačić je odgovorio da je osobno dobar s obojicom spomenutih političara.

Na pitanje o suradnji s Milanom Bandićem, Čačić je odgovorio kako je Bandić čovjek koji je četiri puta dobio izbore za zagrebačkoga gradonačelnika, istaknuvši kako nitko ne može biti biran za gradonačelnika milijunskoga grada a da iza sebe nema rezultate.

Zato smatra kako je neupitno da je Milan Bandić politički faktor s kojim se razgovaralo i s kojim će se razgovarati.

Kada je, pak, riječ o dvoje poznatih predsjedničkih kandidata - Ivi Josipoviću i Kolindi Grabar Kitarović, Čačić je rekao kako mu je "ugodnije u društvu gospođe Kolinde, a po političkim, svjetonazorskim temeljima" - kazao je - "sigurno mi je bliži gospodin Josipović, počevši od današnje svečanosti u Brezovici jer je moj otac bio u Prvom partizanskom odredu".

Ipak, najavio je, o tome koga će stranka podržati, odlučit će i tijela stranke i o tome će biti održana ozbiljna rasprava, jer to ovoga trenutka nije 'crno-bijela kategorija'.

Na upit da komentira izjavu predsjednice HNS-a Vesne Pusić kako je "dva puta srozao rejting stranke" koji sada iznosi 1,2 posto, Čačić je kratko odgovorio da je za rejting uvijek krivo stranačko vodstvo, ali kako je i činjenica da kada je on bio na čelu HNS-a, ta je stranka ulazila u Vladu.

Ipak, ustvrdio je, nema nikakvih osvetničkih planova, već naprotiv.

Kada je pak riječ o odnosima u SDP-u Čačić je, na novinarsko pitanje kome više vjeruje - Slavku Liniću ili Zoranu Milanoviću - odgovorio da je uvijek više vjerovao premijeru Milanoviću.

Ocijenio je kako je način na koji je odlučivao Glavni odbor SDP-a o isključenju Slavka Linića iz SDP, posebice tajno glasovanje - demokratski iskorak.

Zaključio je s tim u vezi da to nije bio slučaj u HNS-u.

Bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić pušten je 20. lipnja ove godine iz kaznionice u Valturi u blizini Pule na uvjetni otpust. Zbog prometne nesreće u Mađarskoj, u kojoj su poginule dvije osobe, Čačić je u zatvoru u Remetincu i u Valturi bio više od godinu dana, od 17. lipnja prošle godine. Osuđen je na 22 mjeseca zatvora. (Hina) 

 


Podijeli: Facebook Twiter