Čačić bi nakon Valture ponovno mogao na dijetu

Kuhar Dragan Racan već deset godina kuha u valturskoj kaznionici
Kuhar Dragan Racan već deset godina kuha u valturskoj kaznionici

"U razdoblju smo snažne i radikalne dijete koja je nužna da se dovedemo u okvire onoga što stvarno zarađujemo. Siguran sam da to hrvatski građani znaju, ali ne znači da to s radošću prihvaćaju", izjavio je prošle godine tada prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, a sada zatvorenik u Otvorenoj kaznionici u Valturi Radimir Čačić.

Ta će njegova dijeta, koju je očito propisao državi, a time i građanima, doći na ozbiljnu kušnju, barem kad govorimo o njegovom trbuhu.

Boravak u Valturi mogao bi naime ponovno u njemu pobuditi potrebu da se ispovijedi za neki politički tjednik o tome kako radikalnom dijetom može skinuti 32 kilograma u šest mjeseci.

Naime, za našeg boravka u toj kaznionici pokraj Pule, prije dolaska znanog gosta, uvjerili smo se da se zatvorenici hrane - odlično. Doduše, nije nam ponuđeno kušanje, ali mirisi koji su dopirali iz zatvorske kuhinje govorili su da se ondje nešto dobro priprema.

- Za marendu smo imali njoke sa šugom od junetine i salatu. Za ručak će biti juha, pljeskavica i đuveč, a za večeru omlet sa šunkom i salata, otkriva nam meni tog dana profesionalni kuhar Dragan Racan, koji u kuhinji kaznionice radi već deset godina.

Radio je prije, kaže, u restoranima, ali u Valturi mu je bolje. U kuhanju mu pomažu i zatvorenici, ogule krumpire, operu salatu, a neki s vremenom postaju i pravi pomoćni kuhari.

S njim u društvu je i drugi kuhar Anto Marjanović. Upravitelj Vladimir Erceg i njegova pomoćnica Ingrid Popovski Cukon kažu da se meni sastavlja na tjednoj bazi. Određuju ga liječnik, predstavnik zatvorenika, kuhar i osoba zadužena za nabavu hrane. (piše B. ŽIŽOVIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter