Čačić bi kaznu mogao služiti u Valturi

Kaznionica Valtura je otvorenog tipa (Manuel ANGELINI)
Kaznionica Valtura je otvorenog tipa (Manuel ANGELINI)

Presuda mađarskog suda ministru u ostavci Radimiru Čačiću  za prometnu nesreću u Mađarskoj u kojoj su poginule dvije osobe, od 22 mjeseca bezuvjetnog zatvora s tim da nakon 11 odsluženih mjeseci ostatak kazne može služiti uvjetno, konačna je. Žalbe na nju nema, a prema izjavama Čačićeva odvjetnika Čede Prodanovića, može ga pomilovati samo predsjednik Mađarske. Najavljuje se da će Čačić kaznu zatvora služiti u Hrvatskoj, a da bi se to ostvarilo, moraju postojati pravne pretpostavke između Mađarske i Hrvatske koje to omogućuju.

Ukoliko Vlada prihvati izvršenje sankcija, slučaj prelazi u hrvatsku nadležnost. Predmet preko našeg Ministarstva vanjskih poslova ide u Ministarstvo pravosuđa te ga ono prosljeđuje nadležnom sudu, prema mjestu prebivališta osuđene osobe, a u slučaju Čačića to je Varaždin. Rok u kojem se što treba učiniti ovisi i o roku koji je izrekao mađarski sud, a to je da se Čačić u roku od dva mjeseca mora javiti na izdržavanje kazne.

Sud u Varaždinu će zakazati ročište te donijeti presudu u ime RH. Kazna hrvatskog suda može biti ista ili blaža, ali ne može biti teža od one koju je izrekao mađarski sud. No, neki odvjetnici s kojima smo razgovarali smatraju da se presuda mađarskog suda, ukoliko kazne odgovaraju ili su slične kaznama našeg kaznenog zakona, neće mijenjati. Naš zakon za skrivljenu prometnu nesreću iz nehaja sa smrtnim ishodom jedne ili više osoba predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina.

Nakon presude, ona se dostavlja sucu izvršenja koji će Čačiću izdati rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne. Prethodno sudac mora uputiti Čačića u zatvor u Zagrebu, na medicinsku, socijalnu, psihološku, pedagošku i kriminalističku obradu o kojoj će ovisiti i odluka u kojem će zatvoru ili kaznionici služiti kaznu.

Odluku o mjestu služenja kazne donosi Središnji ured Uprave za zatvorski sustav pri Ministarstvu pravosuđa. Prema stupnju sigurnosti i ograničenju slobode kretanja zatvorenika kaznionice su zatvorene, poluotvorene i otvorene.

Sudac izvršenja tada Čačiću uručuje rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora. Odgodu izvršenja osuđenik može zatražiti tri dana od uručivanja rješenja, a razlozi mogu biti teška bolest, smrt člana obitelji i drugi. Sveukupna odgađanja mogu trajati najdulje dvadeset mjeseci.

Upravo o obradi ovisi odluka gdje će Čačić služiti kaznu, u zatvorenom, poluotvorenom ili otvorenom zatvoru, odnosno kaznionici. Zatvori ili kaznionice zatvorenog tipa su kaznionica u Glini i Lepoglava koja, pak, ima četiri poluotvorena odjela. Poluotvoreni su Lipovača, Turopolje i Požega, a jedina kaznionica otvorenog tipa je Valtura. Nagađa se da bi upravo onamo Čačić mogao biti upućen na izdržavanje kazne. (S. BODLAJ IVAŠIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter