Čačić 17. lipnja odlazi u zatvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić trebao bi 17. lipnja u zagrebačkom Remetincu početi izdržavati zatvorsku kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj 2010. u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

Sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Čačiću je danas uručio rješenje o izdržavanju kazne, nakon što je Vrhovni sud početkom svibnja odbio njegovu žalbu i potvrdio presudu Županijskog suda koji ga je osudio na 22 mjeseca zatvora, kao i sud u mađarskom Kapošvaru gdje je vođen postupak.

Čačić je kazao da je izrazio želju da što prije počne s izdržavanjem kazne pa se u dogovoru sa sucem u Remetinec treba javiti već 17. lipnja.

"Došlo je vrijeme i nema smisla odlagati", kratko je izjavio Čačić izlazeći iz zgrade suda na Zrinjevcu. On će u Remetincu provesti nekoliko tjedana na tzv. Opservaciji, tijekom koje će stručnjaci odrediti u kojoj će kaznionici "odraditi" ostatak kazne.

Najveći dio kazne Čačić će odslužiti u nekom od zatvora otvorenog ili poluotvorenog tipa poput Lipovice ili Valture kod Pule, gdje i inače završavaju osuđenici za prometna nedjela.

Potvrđujući mađarsku kaznu zagrebački je sud u siječnju ove godine odlučio da nakon isteka najmanje polovice izdržane kazne Čačić može tražiti prijevremeni otpust. Osim toga, izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom od tri godine.

Pravomoćnu presudu zbog nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi mađarski je sud donio krajem studenog 2012. Čačić je odmah nakon toga dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter