Cabernet iz Kostanjice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: cabernet sauvignon Vero
Godina berbe: 2007.
Proizvodac: vina Zigante
Lokacija: Kostanjica, zapadno istarsko vinogorje
Temperatura serviranja: 16-18 Celzija
Gastro-preporuka:
janjeci but pod cripnjom
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 87 kuna (Cicibela, Rovinj)

Istarska vinska scena bogata je vinarima raznih profila i karakteristika. Neki se znaju dobro prodati, a vina im s kvalitetom ne prate marketing. Ima i onih koji ce "poginuti" u vinogradu, ali zakazuju na marketingu.

Vina Zigante su, nažalost, u promociji i marketingu dosta slaba. Kada vidite Duilija, Denisa i Mirjanu shvatit cete da su ti ljudi spremni cijeli dan provesti u vinogradu, no kad moraju stajati cijeli dan na štandu, onda im to baš ne leži.

Sa sigurnošcu mogu konstatirati da Vina Zigante imaju jedan od najboljih omjera cijene i kvalitete. Zigante danas obraduje 24 hektara te se skoro sve loze nalaze u okolici Kostanjice, osim tri hektara koja se nalaze u neposrednoj blizini Završja na položaju Sv. Pelaj. Novost kod Zigantea je pjenušac koji radi od chardonnayja, malvazije i pinota crnog tradicionalnom metodom vrenja u boci. Prefix Vero Zigante koristi za vina koja su cijelo vrijeme tretirana u drvu, a rade se samo u dobrim godinama. Za sada su na tržištu izašle samo malvazija i cabernet sauvignon.

Danas bih predstavio cabernet sauvignon Vero iz berbe 2007. cije grožde dolazi s tri hektara vinograda starog deset godina na mikrolokaciji Dolsic. Vinograd je od podruma udaljen 300 metara, na lijepim osuncanim padinama koje padaju u smjeru jug-jugoistok, a nalaze se na kombinaciji bijele i crne zemlje.

Berba 2007. je bila izvrsna, grožde je brano polovicom listopada. Vino je fermentiralo osam dana te maceriralo 30 dana u velikim drvenim bacvama starim 60 godina koje potjecu još iz starog podruma u Livadama. Potom je vino odležalo 12 mjeseci u 3.000-litarskim drvenim bacvama te još 12 mjeseci u 500-litarskim "tonoima", a pred puštanje na tržište još šest mjeseci u boci.

Krasne je rubincrvene boje s granatnim rubovima, bistro i gusto s intenzivnim mirisom, vrlo fine kakvoce. Iskazuje se nota vanilije od drva, potom mi nailazi nota cokolade i malo kakaa, onda nota šumskoga voca s kupinom i borovnicom te malo crnog papra i možda lagana nota klincica, dakle bogata kompleksnost mirisa.

Okusom je suho, djelomicno toplo i mekano. S druge strane, svježe je, djelomicno tanicno do tanicno, lagano slano i vrlo ukusno, gotovo baršunasto. Uravnoteženo je, izraženo intenzivno te u ustima trajno i ima lijep elegantan završetak. Ima finu kakvocu i lijepo puno tijelo, harmonicno je i u pravoj formi za trošenje, no može trajati još barem 5-6 godina.


Podijeli: Facebook Twiter