Cab podno Anda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Cabernet Sauvignon Afincado
Godina berbe:
2004.
Proizvodac:
Terrazas de Los Andes
Lokacija:
Mendoza, Argentina
Temperatura serviranja:
16-18 Celzija
Gastro-preporuka:
argentinski steak sa žara
Ocjena:
9/10
Cijena (mpc):
270 kuna (Cicibela, Rovinj)

Prekrasna Argentinska regija Mendoza, koja se nalazi s argentinske strane Anda, vec je odavno izuzetno cijenjena i poznata kao kraj iz kojeg nam dolaze sjajna crna vina. Vodeca sorta grožda je malbec, no odmah uz rame stoje mu i ostale bordoške sorte kao cabenet sauvignon i merlot.

Pedesetih godina prošlog stoljeca mocna korporacija Moet & Chandon osnovala je u Argentini Bodegu Chandon koja se danas pod budnim okom cuvenog Pierra Lurtona iz jednog od najpoznatijih bordoških chateaua Cheval Blanca, izvrsno razvija i plasira na tržište sjajna vina.

Danas cu se pozabaviti cabernet sauvignonom Afincado koji dolazi s prekrasnih padina vinograda Los Aromos, na nevjerojatnih 980 metara nadmorske visine. Tlo se sastoji od kamenja i šljunka te je propusno. Ta mu je karakteristika jako bitna jer u Mendozi nemaju problema s navodnjavanjem - naime na Andama uvijek ima snijega pa se voda tradicionalnim kanalima spušta do vinograda.

Temperaturna razlika izmedu dana i noci iznosi 14 Celzija što je izvrsno za aromatiku grožda. Vina iz linije Afincado rade se samo u izvrsnim godinama. Ovaj cabernet je odležao 18 mjeseci u novim barrique bacvama od francuskog hrasta, potom još šest mjeseci u boci prije izlaska na tržište.

Vino ima lijepu rubincrvenu boju s tamnoljubicastim rubovima, bistro je i gusto. Vrlo intenzivnog mirisa, fine kakvoce, na prvu nam dolazi vanilija koju dobiva od drvene bacve, pa note gustih crvenih džemova, crne cokolade, zatim nota Creme de Cassis, likera od crnog ribiza, te zelenog papra i paprike, a na završetku note karamele i oraha.

Nakon svih ovih lijepih mirisa možemo zakljuciti da je vino itekako kompleksno. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane svježe, s lijepim taninima i vrlo ukusno. Možemo reci da je vino uravnoteženo, intenzivno te baršunasto okusom i dosta trajno u ustima.

Ovo vino ima jako finu kakvocu i vrlo robusno tijelo te smatram da je harmonicno i može trajati barem još 10 godina. Prije serviranja preporucam da se vino obavezno dekantira.


Podijeli: Facebook Twiter