CA: Pregovori prekinuti, sutra nastavak štrajka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) nisu ni nakon cjelodnevnog razgovora postigli dogovor s Upravom Croatia Airlinesa pa će i sutra štrajkati, a razgovori tih dvaju sindikata i Uprave nastavit će se sutra prijepodne, priopćila je večeras uprava nacionalnog avioprijevoznika.

U Upravi navode da je najbrojniji sindikat - Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) danas prijepodne potpisao sporazum o pristupanju kolektivnom ugovoru.

Ističu da su tijekom višemjesečnih razgovora oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora pokazali spremnost na dogovor u sklopu poslovnih mogućnosti predviđenih programom restrukturiranja dok, tvrde, dva strukovna sindikata - SKOZ i HSPP - zasad nisu pokazala razumijevanje za trenutačnu situaciju u kompaniji. 

Navode i da program restrukturiranja, između ostalog, nužno treba ostvariti uštede u stečenim pravima zaposlenika koja su se proteklih godina drastično povećala zbog različitih pritisaka sindikata.

No, dodaju u Upravi, sindikati SKOZ i HSPP ne žele odustati od stečenih materijalnih i nematerijalnih prava iz prijašnjega kolektivnog ugovora, koji je istekao 31. ožujka, te su stoga pokrenuti industrijsku akciju.

Podsjećaju da je u travnju ove godine CA potpisao novi kolektivni ugovor s još tri sindikata - Sindikatom inženjera i tehničara u zrakoplovstvu (SITUZ), Samostalnim strukovnim sindikatom aviomehaničara Hrvatske (SSSAH) i Novim sindikatom (NS), čime je zasad kolektivni ugovor prihvatilo dvije trećine zaposlenika CA. 

Uprava CA najavljuje da će međunarodni i domaći redoviti letovi obavljati prema izmijenjenom redu letenja, te da se očekuje djelomični poremećaj prometa jer će se većina putnika prevoziti zrakoplovima CA prema redovnom redu letenja, a jedan dio putnika zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima.

Navodi i da je za sutrašnje letove ukupno predbilježeno oko 5.500 putnika, a određene poremećaje u planiranom putovanju može osjetiti oko 900 putnika, dakle oko 16 posto svih predbilježenih putnika.

Korisnike upućuju na internetske stranice www.croatiaairlines.hr na kojima su sve informacije o smanjenom opsegu letenja i na kojima je objavljen točan raspored svih letova.

Korisnicima usluga CA na raspolaganju su i besplatni telefon 0800 7777 te telefoni Kontakt centra (+385 -1) 6676 555 i 062 500 505, na kojima mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. Radno vrijeme Kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka je od 7 do 21 sat.

Uprava navodi i da će svi putnici koji su rezervirali ili kupili kartu za neki od letova u vrijeme štrajka moći kartu zamijeniti bez nadoplate. 

Croatia Airlines iskreno žali zbog neugodnosti koje će biti uzrokovane štrajkom i zahvaljuje za razumijevanje, piše na kraju priopćenja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter